Merhabalar, bu yazımızda WordPress kalıcı bağlantı ayarları nasıl yapılır sorusuna cevaben kısa bir resimli anlatım sunuyoruz. WordPress’te kalıcı bağlantılar Google SEO açısından çok kritik bir öneme sahiptir. Bu ayarın doğru yapılması şarttır. Yapacağınız bir hata sitenizi çöpe çevirebilir. Gelin nasıl ay ayarlandığına birlikte göz atalım.
Öncelikle WordPress yönetici paneline giriş yapın. Ardından açılan sayfada soldaki menüden Ayarlar‘ın üzerine gelin ve hemen sağında açılacak olan menüden Kalıcı bağlantılar seçeneğine tıklayın. Yukarıdaki resimde 1 ve 2 numaralı oklar ile gösterildi.
Böylece aşağıdaki resimde gördüğünüz sayfa açılacak.
Burada ben genellikle tüm sitelerimde 3 numaralı ok ile gösterilen Yazı ismi seçeneğini işaretliyorum. Böylece tıpkı Teknolib.com sitemizdeki bu sayfanın URL adresinde göreceğiniz gibi alan adının sonuna sadece sayfanın başlığı ekleniyor.
Yani şu şekilde oluyor:
https://www.teknolib.com/%postname%/
Fakat eğer rakibiniz olan pek çok sitede mecburen aynı başlıklar görünecekse, URL adresinde bir farklılık yaratmak adına, yazının ID numarasını URL adresinin en sonuna ekleyebilirsiniz. Yani şu şekilde olabilir:
https://www.teknolib.com/%postname%/%post_id%/
Dolayısıyla her yazının URL adresi bir nebze orijinal hale gelmiş olur.
Eğer isterseniz URL adresine kategoriyi de sokabilirsiniz. Mesela şu şekilde olabilir:
https://www.teknolib.com/%category%/%postname%/%post_id%/
Ayrıca bulunduğunuz sayfanın hemen alt tarafında İsteğe bağlı yazan kısımda kategori temeli için ve etiket temeli için özel bir yapı belirleyebilirsiniz.
Ben genellikle tüm sitelerimde Kategori temeli için kategori kelimesini ve Etiket temeli için etiket kelimesini giriyorum. Aşağıdaki resimde 4 ve 5 numaralı oklar ile gösterildi.
Son olarak bu sayfada yaptığınız tüm kalıcı bağlantı ayarlarını kaydetmek için 6 numaralı ok ile gösterilen, en alttaki Değişiklikleri kaydet yazan butona tıklayın.
Eğer kendi kafanıza göre özel bir kalıcı bağlantı yapısı belirlemek isterseniz:
Bunun için öncelikle kalıcı bağlantılar sayfasında aşağıdaki resimde 1 numaralı ok ile gösterilen Özel seçeneğini işaretleyin.
Ardından 2 numaralı ok ile gösterilen alandaki seçeneklerden URL yapısında olmasını istediğiniz ne varsa üzerine tıklayın. Zaten tıklayınca seçili hale gelecek ve kalıcı bağlantı alanına otomatikman eklenmiş olacak.
Burada sunulanlar arasında URL yapısına eklemek için yıl, ay, gün, saat, dakika, saniye, yazı numarası, yazı ismi, kategori ve yazar ismi gibi seçenekler yer alıyor (tabii ki bunların İngilizcesi mevcut). Ben örnek olması amacıyla alan adından sonra sırasıyla kategor, yazı ismi ve yazı numarası seçeneklerini ekledim ve aşağıdaki gibi göründü.
https://www.teknolib.com/%category%/%postname%/%post_id%/
Önemli Not: Bu yazı Google Gemini yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur ve hatalı bilgiler içerebilir. Düzeltmek için iletişim sayfamızdaki formdan veya yine iletişim sayfamızda bulunan eposta adresi yoluyla bizimle iletişime geçebilirsiniz. Hata varsa hemen düzeltilmektedir.