Bilgisayarlar söz konusu olduğunda Dünya’nın en çok kullanılan işletim sistemi Windows. Her ne kadar son sürümü Windows 10 olsa bile, pek çok kişi hala Windows 7 ve Windows 8 kullanmakta. İnsan yapımı hiçbir şey mükemmel olamayacağı için Windows işletim sisteminin de pek çok sorunu var. Özellikle de bilgisayara format atacak kişiler bu hatalarla daha çok karşılaşıyor. Sitemizde sıklıkla bu sorunların çözümüne yönelik makaleler yayınlıyoruz. Bu yazımda sizlere Windows kurulumu sırasında yaşanan hiçbir aygıt sürücüsü bulunamadı şeklindeki hatanın olası nedenleri ve muhtemel çözüm yöntemlerinden söz edeceğim.
Windows hiçbir aygıt sürücüsü bulunamadı hatası genellikle format atarken kurulum dosyaların yükleme sırasında dosyaların yükleneceği bölümü seçince karşınıza çıkar. Tabii ki bazen karşılaşılan bir durumdur yani herkeste hata olmaz hatta büyük bir çoğunluk normal şekilde kurulumu tamamlar.
Peki bu hatanın asıl sebebi acaba nedir?
Kurulum dosyalarını yüklerken eğer sabit disk (HHD) görmüyorsa bu hata mesajı çıkıyor. Çözümü için aşağıda anlatılan yöntemleri uygulayınız.
Windows kurarken hiçbir aygıt sürücüsü bulunamadı sorunu nasıl çözülür?
Birinci Çözüm Yöntemi:
Yukarıda resmin gördüğünüz ekrana geldiğiniz zaman SATA sürücülerini yükleyin. Önce Gözat yazan butona tıklayın ve sürücülerin yerini seçin. Ardından sürücüleri yükleyip yeniden deneyin.
Not: Anlattığım bu yöntem genellikle Windows Vista ve Windows XP işletim sistemlerinde işe yarar. Çünkü Windows 7, Windows 8 ve Windows 10 işletim sistemlerinde SATA sürücüleri zaten yüklüdür ve dolayısıyla böyle bir hata görmezsiniz.
İkinci Çözüm Yöntemi:
Sıradaki çözüm yolu BIOS’a girerek yapılıyor. Dolayısıyla bilgisayarı kapatıp açın ve BIOS ayarlarına girin. Bilgisayar yeniden başlatılırken klavyeden Del veya F tuşuna basınca zaten pek çok laptop markasında ve masaüstü bilgisayarda otomatik olarak BIOS’a giriyor.
BIOS ekranına gelince Storage Configuration kısmında Configure Sata As: ayarını IDE olarak seçin.
Ardından Sata Native modunu Enable olarak seçin. Ayarları Kaydedin. Daha sonra yeniden deneyin ve sorunun çözülüp çözülmediğini kontrol edin.
Yukarıda kısaca anlattığım bu iki yöntemden birisi mutlaka işe yarar.
Fakat eğer bu iki yöntem işe yaramadıysa, o zaman bu sorunun bazen harddisk ile anakart bağlantsıını sağlayan kabloların arızasından kaynaklandığını söylemeliyim. Belki de bu kablo yerinden çıkmış yada tam oturmamış olabilir. Elinizle hareket ettirip iyice yuvasına oturtun.
Bazen de harddisk yüzünden böyle bir hata çıkabilir. Harddiskin bozuk olmadığından yani sağlıklı ve düzgün çalıştığından emin olun. Çünkü bozuk bir harddisk üzerine Windows işletim sistemini kuramazsınız.
Umarım açıkladığım bu tüyolar sizin yaşadığınız problemi çözmek adına yeterli olmuştur. Fakat kafanıza takılan yerler veya sormak istediğiniz başka sorular olursa, sayfanın alt kısmındaki yorum kutusundan bana mesaj yazabilirsiniz. En kısa sürede geri dönüş yaparak yardımcı olmaya çalışacağım. Yazımı beğendiyseniz ve faydalı olacağını düşünüyorsanız, lütfen sosyal medya hesabınızda paylaşınız. Esenlikler dilerim.