Windows 7 önceki sistemler olan Windows Vista ve XP’den her ne kadar hızlı olsa bile yine de çok sayıda kusur barındırıyor. Bir kere Windows 7 yüklü bir bilgisayarı kullanmaya başladıktan kısa bir süre sonra yavaşlamalar, kasmalar, takılmalar ve diğer bazı hatalar baş gösterecektir. Fakat tüm bunlara mahkum değilsiniz. Bu sayfada açıklayacağım kısa ve öz tavsiyelerle kesin olarak bilgisayarınızı en az 2 kat hızlandıracaksınız.
1- İlk olarak bilgisayarda Program Ekle/Kaldır‘ı açıp işinize yaramayan veya ayda yılda bir kullandığınız tüm programları kaldırın. Çünkü bunlar gereksiz yere bilgisayarın yavaşlamasına sebep olur.
2- Başlangıçta otomatik çalışan gereksiz programları temizlemek için görev çubuğuna sağ tıklayın ve açılan menüden Görev Yöneticisi‘ne tıklayın. Açılan pencerede üstteki menülerden Başlangıç’a tıklayın. Açılan listedeki programlar bilgisayarınızı her açtığınızda otomatik olarak açılıyor ve bilgisayarı hem kasıyor hem de geç açılmasını sağlıyor. Bu programlar içinden zorunlu olanlar dışındakileri devre dışı bırakın. Bana teşekkür edeceksiniz.
3- Bilgisayar bakım programlarının çoğu işe yaramaz çöplüktür ve daha çok bilgisayara zarar verir. Sadece bir tanesine cevaz veriyorum. Dünyada tüm ünlü teknoloji bloglarının hep bir ağızdan tavsiye ettiği tek bakım programı CCleaner programıdır. Tamamen ücretsiz ve Türkçe olan CCleaner bilgisayarı onarır, bakım yapar ve hızlandırır. Gereksiz dosyaları siler, disk birleştirerek sistemi optimize eder ve gereksiz tarayıcı eklentilerini temizler. Özellikler programın içinde hazır olarak gelen Disk birleştirme aracını çalıştırın. Çok memnun kalacaksınız.
Windows 7’nin en kötü yanı aslında kullanıcıların yüzde doksanının hiçbir zaman kullanmadığı bir sürü programı içermesidir. Bu programlar hem boşuna yer kaplar, hem boşuna sisteme yük bindirir hem de kafa karıştırır. Şimdi aşağıdaki listede verdiğim bu hizmetleri kaldırarak bilgisayarı epey rahatlatabilir ve performansını arttırabilirsiniz.
# Akıllı Kart – “Devre Dışı”
# Akıllı Kart Kaldırma İlkesi – “Devre Dışı”
# Çevirimdışı Dosyalar – “Devre Dışı”
# Etkileşimli Hizmetler Algılaması – “Devre Dışı”
# Internet Bağlantısı Paylaşımı (ICS) – “Devre Dışı”
# IP Yardımcısı – “Devre Dışı”
# Media Center Extender – “Devre Dışı”
# Windows Media Center Alıcı Hizmeti – ” Devre Dışı ”
# Windows Media Center Zamanlayıcısı Hizmeti – “Devre Dışı”
# Microsoft iSCSI Başlatıcısı Hizmeti – “Devre Dışı”
# Net.Tcp Bağlantı Noktası Paylaştırma Hizmeti – “Devre Dışı”
# Netlogon – “Devre Dışı”
# PnP-X IP Veri Yolu Listeleyicisi – “Devre Dışı”
# Sertifika Yayma – “Devre Dışı”
# SNMP Yakalama – “Devre Dışı”
# SSDP Bulma – “Devre Dışı”
# Tablet PC Giriş Hizmeti – “Devre Dışı”
# UPnP Aygıt Ana Makinesi – “Devre Dışı”
# Uygulama Yönetimi – “Devre Dışı”
# Uzak Kayıt Defteri – “Devre Dışı”
# Yazdırma Biriktiricisi – “Devre Dışı” ( Yazıcınız Varsa Kalsı )
# Yönlendirme ve Uzaktan Erişim – “Devre Dışı”
# Telefon – “Devre Dışı”
# WebClient – “Devre Dışı”
# Sunucu – “Devre Dışı”
# Windows Media Player Ağ Paylaşımı Hizmeti – “Devre Dışı”
# Windows Hata Raporlama Hizmeti – “Devre Dışı”
# Sistem Olay Bildirim Hizmeti – “Elle”
# Uzak Masaüstü Hizmetleri – “Elle”
# Taşınabilir Aygıt Numaralandırma Hizmeti – “Elle”
# Bluetooth Destek Hizmeti – “Devre Dışı” ( Bluetooth özelliği olan Laptop’larda ” Elle ” yapınız )
# İkincil Oturum Açma – “Devre Dışı” ( İki oturum kullanıyorsanız kalsın )
# Faks – Devre Dışı
# Windows Olay Görüntüleyici – “Devre Dışı”
# Windows Olay Toplayıcısı – “Devre Dışı”
# Uzaktan Erişim Otomatik Bağlantı Hizmeti – “Devre Dışı”
# Uzaktan Erişim Bağlantı Yöneticisi – “Devre Dışı”
# Uzak Masaüstü Yapılandırması – “Devre Dışı”
# Uzak Masaüstü Hizmetleri Kullanıcı Modu Bağlantı Noktası … – “Devre Dışı”
5- Aslında çok da bir işe yaramayan ve fazlalık olan güvenlik yazılımlarından kurtulun. Evet arkadaşlar, bazıları bilgisayarında hem antivirüs programı, hem anti malware programı, hem antispyware programı hem de anti keylogger programı falan kullanıyor. Bilgisayarda birden fazla güvenlik yazılımı kullanmak her zaman sistemi yavaşlatır. Güvenlik programları genellikle bilgisayarı çok kasan ağır programlardır. Bu nedenle birden fazlasını kullanmak hem bilgisayarda bir takım hatalara ve sorunlara yol açar, hem de bilgisayarı gözle görülür şekilde yavaşlatır.
6- Windows güncelleştirme ayarlarını otomatik yapın ve sık sık güncelleyin. Güncellemenin ardından bilgisayarınız en son güvenlik, hız ve grafik güncellemesinden faydalanacaktır ve böylece daha hızlı ve kararlı (sağlam) bir hale gelecektir.
7- Bilgisayarın kasasını temizlemek bilgisayarı hızlandırmanın, performansını arttırmanın ve kasanın çıkardığı gürültüden kurtulmanın en iyi yoludur.
Önemli Not: Bu yazı Google Gemini yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur ve hatalı bilgiler içerebilir. Düzeltmek için iletişim sayfamızdaki formdan veya yine iletişim sayfamızda bulunan eposta adresi yoluyla bizimle iletişime geçebilirsiniz. Hata varsa hemen düzeltilmektedir.