Voleybol Nasıl Oynanır Kısaca

Voleybol Nasıl Oynanır?

Voleybol, her biri altı kişiden oluşan iki takım arasında oynanan ve temel amacı topu sahanın tam ortasında yer alan filenin üzerinden en fazla üç vuruşta geçirerek rakip sahaya çarptırmak olan bir takım oyunudur. Voleybol oyuncularının yeri kendi sahalarında hemen hemen sabittir.

Voleybol Malzemeleri

Voleybol oynamak için gerekli malzemeler şunlardır:

  • Voleybol topu: Voleybol topu, genellikle beyaz veya sarı renkte, içi hava dolu, deri veya sentetik malzemeden yapılmış bir toptur. Topun çapı 65-67 cm, ağırlığı ise 260-280 gramdır.
  • Voleybol filesi: Voleybol filesi, iki direk arasına gerilmiş, 9.5 metre uzunluğunda ve 1 metre genişliğinde bir ağdır. Filenin yüksekliği erkeklerde 2.43 metre, kadınlarda ise 2.24 metredir.
  • Saha: Voleybol sahası, 18 metre uzunluğunda ve 9 metre genişliğinde bir dikdörtgen şeklindedir. Sahanın ortasında, filenin gerildiği bir çizgi vardır.

Voleybol Kuralları

Voleybol oyununun temel kuralları şunlardır:

  • Oyunun amacı, topu rakip takımın sahasına düşürmek veya rakip takım oyuncusuna temas ettirerek topun dışarı çıkmasını sağlamaktır.
  • Topa yalnızca eller ve kollarla değil, bütün vücutla dokunulabilir.
  • Oyuncular topu sabit olarak ellerinde tutamazlar ve topa üst üste iki kez vuramazlar.
  • Eğer atılan top, rakip takımın yarı sahasının dışına değerse, rakip takım 1 puan kazanır.
  • Bir voleybol maçı toplam beş setten oluşur. İlk dört sette hedef, en az iki fark ile 25 puana ulaşmaktır, son sette ise hedef yine en az iki farkla 15 puana ulaşmaktır. Bir takım üst üste 3 set kazanırsa, maç sona erer.

Voleybol Oyunu

Voleybol oyunu, servis atışı ile başlar. Servis atışı, oyunun başlamasını sağlayan bir vuruştur. Servis atışı yapan oyuncu, topu filenin üzerinden rakip takımın sahasına gönderir.

Servis atışının ardından, topu rakip takım karşılar. Rakip takım, topu filenin üzerinden kendi sahasına düşürmeye veya rakip takım oyuncusuna temas ettirerek topun dışarı çıkmasını sağlamaya çalışır.

Top, rakip takımın sahasına düşerse, rakip takım sayı kazanır. Top, rakip takım oyuncusuna temas ederse, top dışarı çıkarsa veya rakip takım topa üç vuruştan fazla temas ederse, karşı takım sayı kazanır.

Bir takım sayı kazandığında, servis atışı yapma hakkı da elde eder.

Bir setin kazanılması için, en az iki fark ile 25 puana ulaşılması gerekir. Eğer setin sonunda iki takım arasında puan farkı yoksa, set uzatılır. Uzatma setinde, ilk 15 puana ulaşan takım seti kazanır.

Maçın kazanılması için, üç set kazanılması gerekir. Eğer setlerde 2-2 eşitlik olursa, beşinci bir set oynanır. Beşinci sette, ilk 15 puana ulaşan takım maçı kazanır.

Voleybol Pozisyonları

Voleybol sahasında her oyuncunun bir pozisyonu vardır. Bu pozisyonlar, şunlardır:

  • Libero: Libero, savunma pozisyonunda görev yapan bir oyuncudur. Libero, topa temas ettikten sonra oyuna tekrar girebilir.
  • Pasör: Pasör, topu takım arkadaşlarına dağıtan bir oyuncudur.
  • Smaçör: Smaçör, topa vurarak sayı kazanmaya çalışan bir oyuncudur.
  • Orta oyuncu: Orta oyuncu, sahanın ortasında görev yapan bir oyuncudur. Hem blokta hem de hücumda etkili olabilir.

Voleybol Teknikleri

Voleybol oyununda kullanılan temel teknikler şunlardır:

  • Servis: Servis atışı, oyunun başlamasını sağlayan bir vuruştur. Servis atışı, düz servis, kurşun servis, plase servis ve topspin servis olmak üzere dört çeşittir.
  • Pas: Pas, topu takım arkadaşlarına dağıtmak için kullanılan bir tekniktir. Pas, yerden, vole

Yayımlandı

kategorisi