Selam arkadaşlar, son günlerde sizlerden gelen mesajlarda en sık karşılaştığım şikayetlerden biri de telefonların aşırı ısınması meselesi. Hatta bazıları da bu aşırı ısınmanın şarjın çabuk bitmesine yol açtığını iddia ediyor.
Aslında üreticiler telefonun içerisine yerleştirdiği özel yazılımlar sayesinde eğer telefon aşırı ısınırsa, anında müdahale edip işlemci gücünü sınırlama yoluna gidiyor. Örneğin flaş açıksa kapatıyor veya diğer arka plan uygulamalarını otomatikman kapatıyor.
Peki telefon niye ısınıyor diye soracak olursanız, bilgisayar neden ısınıyorsa, telefon da aynı sebepten ötürü ısınıyor diye cevap vermek en uygunu olur herhalde. Çünkü bilgisayarın işlemcisi ısındığı için bilgisayar ısınıyor ve telefonun da işlemcisi olduğu için bu işlemci ısındığında cihazı elinize aldığınız zaman sıcaklığının epey arttığını hemen hissediyorsunuz.
Bilgisayarın işlemcisini soğutmak için devasa fanlar taktırabilir veya pahalı olan suyla soğutma sistemini satın alarak sorunu çözebilirsiniz. Fakat telefonlarda daha farklı yollara başvurmanız gerekiyor.
Telefon çok ısınıyorsa ne yapılır?
Eğer cihazın pili şişmişse, patlama ihtimaline karşı hemen telefonu kapatıp sakın şarj etmeyiniz. İlk iş olarak yeni bir batarya alın.
Eğer şarj ederken normalden çok fazla ısınıyorsa, şarj aletiniz bozuk yada uygunsuz olabilir. Bundan dolayı bir sonraki sefere orijinal şarj aletiyle deneyin ve aynı şekilde ısınıp ısınmadığına bakın. Eğer sorun devam ediyorsa, servise yollamanız gerekiyor.
Tüm telefonlar güneş ışığı altında hemen ısınır ve aşırı derecede ısınır. Dolayısıyla güneş ışığından uzak tutmakta fayda var.
Eğer oyunlar oynarken, film izlerken yada ağır programlar çalıştırırken telefonunuz çok ısınıyorsa, buna yapacak bir şey yok. Bu gibi işler sırasında ısınması çok normal. Zaten eğer telefon yoğun yük altında aşırı ısınacaksa, buna bir önlem olarak normale göre otomatikman yavaşlar yani daha yavaş çalışır. Dolayısıyla telefonu kapatın ve rahat bir nefes alıp soğumasını bekleyin derim.