Şok Tabancası Yasal mı?
Şok tabancası, yüksek voltajlı elektrik akımı üreten ve bu akımı bir hedefe ileterek onu etkisiz hale getirmeyi amaçlayan bir silahtır. Şok tabancası, polisin ve özel güvenlik görevlilerinin yanı sıra, kişisel savunma amacıyla da kullanılmaktadır.
Türkiye’de Şok Tabancası Yasal mı?
Türkiye’de şok tabancası taşıması ve bulundurması, 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun’un 13. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre, “Yivsiz av tüfeği ve havalı tüfek hariç, 12,7 milimetre çap ve daha fazla çaptaki her türlü ateşli silah ve mermileri bulundurmak ve taşımak yasaktır.”
Bu maddeye göre, şok tabancası, 12,7 milimetre çap ve daha fazla çaptaki bir silah olmadığı için, bulundurulması ve taşınması yasak değildir. Ancak, şok tabancasının saldırı ve savunma amacıyla kullanılması yasaktır.
Şok Tabancasının Saldırıya Karşı Kullanılması
Şok tabancası, saldırganı etkisiz hale getirmek için kullanılabilecek bir silahtır. Ancak, bu silahın saldırı amacıyla kullanılması, cezalandırılabilir bir suçtur.
6136 sayılı Kanun’un 12. maddesine göre, “Ateşli silahlar, saldırı ve savunma amacıyla kullanılamaz. Bu amaçla kullanılan ateşli silahlar ve mermileri bulunduran veya taşıyan kimse, 3 yıla kadar hapis ve 10.000 güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.”
Bu maddeye göre, şok tabancasını saldırı amacıyla kullanan kişi, 3 yıla kadar hapis ve 10.000 güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılabilir.
Şok Tabancasının Savunmaya Karşı Kullanılması
Şok tabancası, kendini savunmak için de kullanılabilecek bir silahtır. Ancak, bu silahın savunma amacıyla kullanılması, yasaldır.
6136 sayılı Kanun’un 14. maddesine göre, “Bir kimseye karşı, kendisinin veya başkasının hayatına, vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı olduğunda, bu saldırıyı, aynen veya misliyle karşılamak zorunluluğuyla sınırlı olarak, meşru savunmada bulunabilir.”
Bu maddeye göre, kendini veya başkasını korumak için, saldırgana karşı şok tabancası kullanmak, meşru savunma kapsamında değerlendirilir.
Şok Tabancasının Taşınması
Şok tabancası, kamuya açık yerlerde taşınması yasaktır. Bu silah, sadece özel yerlerde taşınabilir.
6136 sayılı Kanun’un 10. maddesine göre, “Ateşli silahlar, kamuya açık yerlerde, açıkta taşınamaz. Ancak, bu silahlar, av ve spor maksadıyla, yanlarında mermi bulunmamak kaydıyla ve kolluk kuvvetlerine bildirimde bulunulmak kaydıyla açıkta taşınabilir.”
Bu maddeye göre, şok tabancası, av ve spor maksadıyla, yanlarında mermi bulunmamak kaydıyla ve kolluk kuvvetlerine bildirimde bulunulmak kaydıyla, kamuya açık yerlerde açıkta taşınabilir.
Şok Tabancası Alınır mı?
Şok tabancası, silah ruhsatı olmadan satın alınabilir. Ancak, bu silahın silah ruhsatı olmadan taşınması yasaktır.
Şok Tabancasının Kullanımı
Şok tabancası, doğru ve güvenli bir şekilde kullanılmalıdır. Şok tabancası kullanırken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
- Şok tabancası, sadece kendisini veya başkasını korumak için kullanılmalıdır.
- Şok tabancası, saldırıya karşı kullanılmalıdır.
- Şok tabancası, kamuya açık yerlerde taşınmamalıdır.
- Şok tabancası, silah ruhsatı olmadan taşınmamalıdır.
Şok Tabancası Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Şok tabancası kullanırken dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:
- Şok tabancası, sadece hedefli olarak kullanılmalıdır.
- Şok tabancası, yakın mesafeden kullanılmalıdır.
- Şok tabancası, vücudun hassas bölgelerine yönel