Sivilceleri patlatmak zararlı mıdır yoksa faydalı mıdır?
Cildin altında bulunan kıl köklerinde yağ oluşumu artarak sivilceye neden olur. Zamanla kıl kökü aşırı yağdan tıkanarak iltihap yapar. Bundan dolayı yüzde ve vücudun diğer yerlerinde iltihaplı sivilceler meydana gelir. Daha çok ergenlik dönemindeki gençlerde rastlanır. Bu yaşlarda hormon dengesinin bozulmasıyla cilt altındaki yağ bezleri harekete geçer.
Sivilceleri sıkmanın yol açtığı zararlar nelerdir?
Doktorlar sivilce sıkmanın büyük tehlikeleri hakkında uyarıyor. Sivilce patlatmayla ilgili yapılan iki hata var. İlk hata sivilceyi sıkarak patlattığınız zaman içinde bulunan bakteriler cildin üzerine yayılmasıdır. İkinci hata ise sivilceyi sıkarken cilt dokusuna zarar verilir. Bu hatalardan dolayı ciltte çukur ve leke oluşur. Hatta zamanla ciltte önemli boyutta problemlere sebep olabilir. Cilt lekeleri ve çukurlar yalnızca lazer tedavisi gibi yöntemlerle düzeltilebilir. Bundan dolayı sivilce sıkmak gerçekten çok tehlikeli ve zararlıdır.
Sivilce Tedavisi Hakkında Kısaca Bilgi:
Sivilcelerden kurtulmak gerçekten sıkıntı veren zor bir tedavi süreci gerektirir. En doğrusu dermatolog kontrolünde tedavi olmaktır. Doktora gittiğiniz zaman sivilcelerin sebepleri ayrıntılı bir şekilde analiz edilir. Bu analizin neticesinde bozulan hormonların yeniden dengeye gelmesini sağlamak için bazı cilt kremleri ve haplar verilir.
Fakat burada dikkatli olmak gerekir. Örneğin bir tanıdığınızın sivilcelerini geçiren bir hap yada krem sizde işe yaramayabilir. Hatta bazı durumlarda sivilcelerinizi bile azdırabilir. Bunun nedeni sivilce tedavisinin kişiden kişiye değişmesi yani kişisel olmasıdır. Çünkü her insanın metabolizması ve vücut yapısı birbirinden farklıdır.
Günümüzde sivilceleri yatıştırmak amacıyla bitkisel tedavi yöntemlerinden faydalanılmaktadır. Ama cilt doktorunuzun tavsiyelerine uyarak bitkisel tedaviye başlamanız gerekir. Aksi takdirde mesela bir arkadaşın sivilcelerini geçiren bir bitkisel formül size zarar verebilir ve ciltte tahriş yapabilir.
Sivilcelerden tamamen kurtulmak için ne yapılır?
Sivilce sıkmak çok tehlikeli olabiliyor. Doktorlar ev içinde kullanılan havlu ve yastık kılıflarının sık sık değiştirilmesi gerektiğini tavsiye ediyor. Bunun nedeni ciltten düşen deri parçalarının uzun süre kullanılan yastık üzerinde zamanla birikmesi ve bakterilere yada mytlara yol açmasıdır. Bunlar da ciltte daha çok sivilcenin çıkmasına sebep olurlar. Elleri sık sık sabunla yıkamak ve ikide bir elleri yüze sürmemek gerekir. Sivilcelerin çıkmasını yavaşlatmak için makyaj malzemesini (kalem, fırça gibi) dezenfekte etmeli ve akşamları dikkatli bir biçimde temizlemelisiniz.
Beslenme konusunda dikkat etmeniz gerekenler:
Sivilce oluşumunu yavaşlatmak hatta geriletmek için her gün bir buçuk yada iki litre su içilmeli ve yağlı yada kızartmalı yiyeceklerden uzak durulmalı. Çünkü yağlı besinler sivilceleri çoğaltır.
Sivilce sıkmanın felç ettiğine dair Sözcü gazetesinde bir haber yayınlandı. Bu haberi okumak için tıklayınız.
Yüzde çıkan sivilceleri sıkmak ölüme neden olabilirmiş. Bu konudaki haberi okumak için tıklayınız.
Dünyaca ünlü Türk doktor Mehmet Öz sivilceleri vücuda fazla zarar vermeden doğru şekilde sıkmanın yolunu resimli olarak gösterdi. Bu haberi okumak için tıklayınız.
Önemli Not: Bu yazı Google Gemini yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur ve hatalı bilgiler içerebilir. Düzeltmek için iletişim sayfamızdaki formdan veya yine iletişim sayfamızda bulunan eposta adresi yoluyla bizimle iletişime geçebilirsiniz. Hata varsa hemen düzeltilmektedir.