1- Pek çok sitenin artık Facebook, Twitter ve Google Plus gibi sosyal medya sayfaları var. Şüphe ettiğiniz sitenin resmi sosyla medya sayfasını bulmak için arama yapın ve ziyaret edin. Bu sayfalardaki fan sayısını ve yazılan yorumları inceleyin.
2- Ünlü ve köklü sitelerin genellikle bir Wikipedia sayfası oluyor. Şüphelendiğiniz sitenin domain adını veya şirket ismini Google da aratarak bir Wikipedia sayfası var mı diye bakın. Varsa genellikle güvenilirdir.
3- Yasal bir sitede Hakkımızda, İletişim, Kullanım Şartları gibi sayfalar mutlaka olur. Bu sayfalara göz atarak siteyle ilgili merak ettiğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz.
4- Who.is sitesini ziyaret edin ve şüphe ettiğiniz sitenin domain ismini buraya yazarak sorgulayın. Domain adının ne zaman satın alındığını göreceksiniz. Eğer binlerce sayfası olan bir site sadece bir yada iki ay önce açılmışsa bilin ki güvenilmez bir sitedir.
5- http://archive.is/ sitesini ziyaret ederek şüphe ettiğiniz sitenin domain ismini sorgulayın. Böylece bu sitenin birkaç ay önceki veya birkaç yıl önceki haline bakarak sitenin güvenli olup olmadığ hakkında bir fikir edinebilirsiniz.
6- Herhangi bir alışveriş sitesinden şüphe ediyorsanız, domain adının en başında http yerine https yazdığından ein olun. Çünkü https şifreli ve güvenli bir ödeme yöntemi sunar.
7- Şüphelendiğiniz sitenin ismini yazıp yanına yorumlar veya sözlük yazarak Google da aratın. Böylece başka kişilerin bu site ile ilgili deneyimlerini öğrenebilirsiniz.
Genellikle popüler bir sitenin ismini Google da arattığınızda, açılan sayfanın sağ tarafında ekstra bir bilgi bölümü görünür. Aşağıdaki resimdeki gibi. Böyle sitelere güvenebilirsiniz.
Önemli Not: Bu yazı Google Gemini yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur ve hatalı bilgiler içerebilir. Düzeltmek için iletişim sayfamızdaki formdan veya yine iletişim sayfamızda bulunan eposta adresi yoluyla bizimle iletişime geçebilirsiniz. Hata varsa hemen düzeltilmektedir.