Nur Suresi, Kur’an-ı Kerim’in 24. suresidir. 64 ayetten oluşan sure, adını 35. ayette geçen “nur” kelimesinden almıştır. Sure, iman, küfür, ahiret, peygamberlik, vahiy, kader, dua, zikir, tövbe, istiğfar, sabır, şükür, iyilik, kötülük, helal, haram, adalet, zulüm, iffet, zina, livata, iftira, gıybet, dedikodu, yalan, hırsızlık, gasp, rüşvet, faiz, kumar, içki, uyuşturucu, zina, livata, iftira, gıybet, dedikodu, yalan, hırsızlık, gasp, rüşvet, faiz, kumar, içki, uyuşturucu gibi konuları ele almaktadır.
Nur Suresi’nin konusu, iman ve küfür arasındaki mücadeledir. Sure, iman edenlerin ve küfredenlerin özelliklerini anlatarak, iman edenlerin kurtuluşa ereceğini, küfredenlerin ise hüsrana uğrayacağını bildirmektedir. Sure ayrıca, peygamberliğin ve vahyin hakikatini, kaderin adaletini, duanın ve zikrin önemini, tövbe ve istiğfarın faziletini, sabrın ve şükrün mükâfatını, iyiliğin ve kötülüğün karşılığını, helalin ve haramın sınırlarını, adaletin ve zulmün sonuçlarını, iffetin ve zinanın zararlarını, livatanın ve iftiranın günahlarını, gıybetin ve dedikodunun kötülüklerini, yalanın ve hırsızlığın cezasını, gasbın ve rüşvetin haramlığını, faizin ve kumarın zararlarını, içkinin ve uyuşturucunun yasaklığını anlatmaktadır.
Nur Suresi, iman edenler için bir hidayet rehberi, küfredenler için ise bir uyarı kitabıdır. Sure, iman edenlerin imanlarını güçlendirmelerine, küfredenlerin ise küfürlerinden vazgeçmelerine yardımcı olmaktadır. Sure ayrıca, insanların dünya ve ahiret hayatlarını düzenlemelerine, iyilik yapmalarına, kötülüklerden uzak durmalarına, adaleti sağlamalarına, zulmü önlemelerine, iffetli olmalarına, zinadan ve livata gibi günahlardan uzak durmalarına, gıybet ve dedikodu yapmamalarına, yalan söylememelerine, hırsızlık yapmamalarına, gasp ve rüşvet almamalarına, faiz ve kumar oynamamalarına, içki ve uyuşturucu kullanmamalarına yardımcı olmaktadır.
Nur Suresi, Kur’an-ı Kerim’in en önemli surelerinden biridir. Sure, iman edenler için bir hidayet rehberi, küfredenler için ise bir uyarı kitabıdır. Sure, insanların dünya ve ahiret hayatlarını düzenlemelerine, iyilik yapmalarına, kötülüklerden uzak durmalarına, adaleti sağlamalarına, zulmü önlemelerine, iffetli olmalarına, zinadan ve livata gibi günahlardan uzak durmalarına, gıybet ve dedikodu yapmamalarına, yalan söylememelerine, hırsızlık yapmamalarına, gasp ve rüşvet almamalarına, faiz ve kumar oynamamalarına, içki ve uyuşturucu kullanmamalarına yardımcı olmaktadır.
Nur Suresi’nin tefsiri hakkında daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki kaynakları ziyaret edebilirsiniz:
- Diyanet İşleri Başkanlığı Nur Suresi Tefsiri
- İbn Kesir Nur Suresi Tefsiri
- Elmalılı Hamdi Yazır Nur Suresi Tefsiri
- Mehmet Akif Ersoy Nur Suresi Tefsiri
Önemli Not: Bu yazı Google Gemini yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur ve hatalı bilgiler içerebilir. Düzeltmek için iletişim sayfamızdaki formdan veya yine iletişim sayfamızda bulunan eposta adresi yoluyla bizimle iletişime geçebilirsiniz. Hata varsa hemen düzeltilmektedir.