Komiser Nasıl Olunur 2024-2025 Güncel

Komiser Nasıl Olunur?

Komiser, Emniyet Teşkilatında rütbe olarak 3. sırada yer alan polistir. Komiserler, polis memurlarına emir ve komuta vermek, polis teşkilatının işleyişini sağlamak ve suçluların yakalanması ve adalete teslim edilmesini sağlamakla görevlidir.

Komiser Olma Şartları

Komiser olmak için aşağıdaki şartlar aranır:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • En az lise mezunu olmak (ön lisans mezunları için PAEM eğitimine katılmak ve sonrasında lisans eğitimini tamamlamak gerekmektedir)
  • KPSS’de Bakanlıkça belirlenecek taban puan veya üzerinde puan almış olmak
  • 18 yaşını tamamlamış ve 30 yaşından gün almamış olmak
  • Askerlikle ilişiği bulunmamak
  • Sağlık şartları yönünden gerekli şartları taşımak
  • Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu sonuçlanmak

Komiser Olmanın Yolları

Komiser olmak için üç farklı yol vardır:

  • Polis Akademisi’nin Polis Amirleri Eğitim Merkezi (PAEM) sınavına katılmak: PAEM sınavı, lisans mezunları için yapılmaktadır. Sınavda başarılı olan adaylar, 11 ay süreyle PAEM’de eğitim görürler ve eğitim sonunda komiser yardımcısı olarak atanırlar.
  • Polis Meslek Eğitim Merkezleri (POMEM) sınavına katılmak: POMEM sınavı, ön lisans mezunları için yapılmaktadır. Sınavda başarılı olan adaylar, 6 ay süreyle POMEM’de eğitim görürler ve eğitim sonunda polis memuru olarak atanırlar. Polis memuru olduktan sonra, PAEM sınavına girerek komiser yardımcısı olunabilir.
  • Polis Meslek Yüksek Okulları (PMYO) sınavına katılmak: PMYO sınavı, lise mezunları için yapılmaktadır. Sınavda başarılı olan adaylar, 4 yıl süreyle PMYO’da eğitim görürler ve eğitim sonunda komiser yardımcısı olarak atanırlar.

PAEM Sınavı

PAEM sınavı, yazılı, fiziki yeterlilik ve mülakat sınavı olmak üzere üç aşamadan oluşmaktadır.

Yazılı sınav, çoktan seçmeli olarak yapılmaktadır. Sınavda adaylara, temel hukuk, temel iktisat, temel kriminoloji, temel sosyoloji, temel psikoloji, temel bilgisayar, temel mesleki bilgi, temel Türkçe ve temel İngilizce konularına ilişkin sorular sorulmaktadır.

Fiziki yeterlilik sınavı, 100 metre koşu, mekik ve barfiks branşlarından oluşmaktadır. Sınavda başarılı olmak için adayların, her bir branştan en az 60 puan alması gerekmektedir.

Mülakat sınavı, adayların mesleki bilgi, iletişim becerisi, psikolojik yeterlilik ve kişilik özellikleri gibi niteliklerini ölçmek amacıyla yapılmaktadır.

PAEM Eğitimi

PAEM eğitimi, 11 ay süreyle Ankara, İzmir ve İstanbul’da bulunan Polis Amirleri Eğitim Merkezlerinde verilmektedir. Eğitimde adaylara, hukuk, kriminoloji, sosyoloji, psikoloji, bilgisayar, iletişim, mesleki bilgi ve uygulama gibi konularda eğitim verilmektedir.

Komiser Yardımcılığı Dönemi

PAEM eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar, komiser yardımcısı olarak atanırlar. Komiser yardımcıları, 2 yıl süreyle komiser olarak görev yaparlar. Bu sürenin sonunda başarılı olanlar, komiser olarak atanırlar.

Komiser Olmanın Avantajları

Komiser olmak, hem maddi hem de manevi açıdan birçok avantaja sahiptir. Komiserler, iyi bir maaş ve sosyal haklara sahip olurlar. Ayrıca, toplumda saygın bir konuma sahiptirler.

Komiser Olmanın Dezavantajları

Komiserlik, stresli ve yoğun bir meslektir. Komiserler, her zaman tetikte olmak ve ani kararlar vermek zorunda kalabilirler. Ayrıca, komiserlerin gece ve hafta sonu çalışmaları da olabilmektedir.

Sonuç

Komiser olmak, sorumluluk ve disiplin gerektiren bir meslektir. Bu mesleği seçmek isteyen kişilerin, yukarıdaki şartları taşıması ve bu mesleğin gerektirdiği niteliklere sahip olması gerekmektedir.


Yayımlandı

kategorisi