Merhabalar, bu yazımızda kimya endüstrisi meslekleri ve çalışma alanları konusunda sizlere yardımcı olacağız. Bildiğiniz gibi kimya endüstrisi demek aslında endüstriyel kimyasallar üreten şirketler demektir. Dolayısıyla kimya endüstrisi çok geniş alanlardan oluşan bir sektördür ve bu nedenle çok sayıda meslek dallarına ait kişiler kimya endüstrisinde çalışır.
Peki Kimya Endüstrisinde Çalışan Meslek Dalları Nelerdir?
- Maden Mühendisliği: Madenleri bulma çıkarma ve zenginleştirme alanında eğitim ve araştırma yapan kişilerdir. Kimyasal element rezervlerinin keşfedilmesi, çıkartılması ve işlenmesi sürecinde görev alırlar.
- Gıda Mühendisi: Gıda hazırlama, işleme, paketleme ve dağıtma sürecinde güvenilirliği sağlar. Gıdalardan en uygun biçimde faydalanmayı amaçlar.
- Ziraat Mühendisliği: Genellikle bitkisel üretim ve hayvansal üretimde görev alırlar. Ayrıca süt teknolojisi, tarımsal biyoteknoloji, tarım makineleri, kültür–teknik, toprak bilimi ve bitki besleme, tarım ekonomisi, tarım ürünleri teknolojisi, bitki koruma, peyzaj mimarlığı ve biyogaz enerji üretimi gibi dallarda çalışırlar.
- Uzman Tıp Doktorluğu: Uzman tıp doktorluğu, tıbbi ilaç ve kozmetik ürünlerin üretiminde biyokimya alanında çalışırlar.
- Kimya Mühendisliği: Çok çeşitli çalışma alanları bulunmaktadır. Bunlar arasında petrokimya, temel kimyasallar, şeker, otomotiv, gıda, çimento, seramik, ilaç, tekstil, boya, cam, metal, gübre, elektrik, plastik, denizcilik, savunma sanayi ve sağlık alanlarında; tasarım, işletme ve destek hizmetleri veren birimleri sayabiliriz. Fakat bunların dışında sayılabilecek çok sayıda alan daha mevcut.
- Kimya Teknisyeni: Genellikle kimya mühendisleri ve kimyagerlerin denetimi altında çalışmaktadırlar ve çoğunlukla kimyasal ham madde üretilmesi, kalite kontrolünden geçirilmesi ve analizinin yapılması gibi aşamalarda araştırma-geliştirme laboratuvarlarında görev alırlar.
- Petrol Mühendisi: Doğal gaz veya petrolü arama, sondaj, üretim, taşıma, depolama ve işletme gibi alanlarda çalışırlar.