Kgm Kaçak Geçiş Sorgulama

KGM Kaçak Geçiş Sorgulama

Türkiye’de karayollarını işleten Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), HGS ve OGS sistemi ile otoyol ve köprü geçiş ücretlerini tahsil etmektedir. Bu sistemde, araçlara HGS veya OGS etiketi takılarak geçiş ücretleri otomatik olarak tahsil edilmektedir.

Ancak, bazı durumlarda araçlar HGS veya OGS etiketi olmadan geçiş yapabilmekte, bu da kaçak geçiş olarak adlandırılmaktadır. Kaçak geçişler, KGM tarafından tespit edilmekte ve araç sahiplerine ceza uygulanmaktadır.

KGM kaçak geçiş sorgulama hizmeti, araç sahiplerinin kaçak geçiş yapıp yapmadığını kontrol etmesini sağlayan bir hizmettir. Bu hizmet sayesinde, araç sahipleri, araçlarının plaka numarasını girerek kaçak geçiş yapıp yapmadığını öğrenebilirler.

KGM Kaçak Geçiş Sorgulama Nasıl Yapılır?

KGM kaçak geçiş sorgulama işlemini, internet üzerinden veya KGM Çağrı Merkezi’ni arayarak yapabilirsiniz.

İnternet Üzerinden Kaçak Geçiş Sorgulama

KGM kaçak geçiş sorgulama işlemini internet üzerinden yapmak için, KGM’nin web sitesine giriş yapmanız gerekmektedir. Web sitesine giriş yaptıktan sonra, “Geçiş İhlal Sorgulama” sekmesine tıklayarak sorgulama işlemini başlatabilirsiniz.

Sorgulama işlemini başlatmak için, araç plaka numarasını ve T.C. kimlik numarasını veya vergi kimlik numarasını girmeniz gerekmektedir. Bu bilgileri girdikten sonra, “Sorgula” butonuna tıklayarak sorgulama işlemini tamamlayabilirsiniz.

Sorgulama işleminin sonucunda, kaçak geçiş olup olmadığı ve varsa kaçak geçişin cezası görüntülenecektir.

KGM Çağrı Merkezi’nden Kaçak Geçiş Sorgulama

KGM kaçak geçiş sorgulama işlemini KGM Çağrı Merkezi’ni arayarak da yapabilirsiniz. Çağrı Merkezi’ni arayarak kaçak geçiş sorgulama işlemini yapmak için, 0850 460 60 60 numaralı telefonu aramanız gerekmektedir.

Çağrı Merkezi’ni aradıktan sonra, müşteri temsilcisine bağlanmanız ve araç plaka numaranızı söylemeniz gerekmektedir. Müşteri temsilcisi, kaçak geçiş olup olmadığını ve varsa kaçak geçişin cezası görüntüleyecektir.

KGM Kaçak Geçiş Cezaları

KGM kaçak geçiş cezaları, geçiş ücretinin kaç katı olarak uygulanmaktadır. Kaçak geçiş cezasının miktarı, geçiş ücretinin türüne ve kaçıncı ihlal olduğuna göre değişiklik göstermektedir.

HGS ile yapılan kaçak geçişlerde, geçiş ücretinin 4 katı ceza uygulanmaktadır. İkinci ihlalde ceza 6 katına, üçüncü ihlalde 10 katına, dördüncü ihlalde 15 katına, beşinci ihlalde ise 20 katına çıkmaktadır.

OGS ile yapılan kaçak geçişlerde, geçiş ücretinin 5 katı ceza uygulanmaktadır. İkinci ihlalde ceza 7 katına, üçüncü ihlalde 10 katına, dördüncü ihlalde 15 katına, beşinci ihlalde ise 20 katına çıkmaktadır.

Kaçak Geçişi Ödemek İçin Yapılması Gerekenler

KGM kaçak geçiş cezasını ödemek için, KGM’nin web sitesindeki “Geçiş İhlal Ödeme” sekmesini kullanabilirsiniz. Bu sekmeden, araç plaka numaranızı ve T.C. kimlik numaranızı veya vergi kimlik numaranızı girerek kaçak geçiş cezanızı görüntüleyebilirsiniz.

Kaçak geçiş cezanızı görüntüledikten sonra, “Ödeme Yap” butonuna tıklayarak ödeme işlemini başlatabilirsiniz. Ödeme işlemini, kredi kartı, banka kartı veya banka havalesi ile yapabilirsiniz.

Kaçak Geçişi Ödememenin Sonuçları

KGM kaçak geçiş cezasını ödemezseniz, araç plakanız Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından karayolu geçişlerine kapatılacaktır. Bu durumda, aracınızla karayolu geçişlerini yapamazsınız.

Ayrıca, kaçak geçiş cezasını ödemezseniz, icra takibine tabi tutulabilirsiniz. İcra takibine tabi tutulmanız durumunda, ceza borcunuza faiz ve icra masrafları eklenecektir.

Kaçak Geçişi Önlemek İçin Yapılması Gerekenler

Kaçak geçişi önlemek için, aracınıza HGS veya OGS etiketi takmanız gerekmektedir. HGS veya OGS etiketi takarak, geçiş ücretlerini otomatik olarak ödeyebilir ve kaçak geçiş riskinden kurtulabilirsiniz.

Ayrıca, aracınızı kullanırken, HGS veya OGS etiketinizin düz


Yayımlandı

kategorisi