Karayollari Borç Sorgulama

Karayolları Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), Türkiye’deki karayollarının yapım, bakım, onarım ve işletmesinden sorumlu olan kamu kurumudur. KGM, bu faaliyetleri karşılığında vatandaşlardan çeşitli ücretler tahsil etmektedir. Bu ücretler, otoyol ve köprü geçiş ücretleri, HGS ve OGS bakiyeleri, otopark ücretleri, akaryakıt istasyonlarında alınan otoyol geçiş ücretleri gibi ödemelerdir.

KGM tarafından tahsil edilen ücretlere ait borçları sorgulama işlemi, oldukça kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Bu işlemi, aşağıdaki yöntemlerden birini kullanarak gerçekleştirebilirsiniz:

1. E-Devlet Kapısı Üzerinden Sorgulama

E-Devlet Kapısı, kamu kurumlarının hizmetlerini vatandaşlara elektronik ortamda sunan bir platformdur. KGM tarafından tahsil edilen ücretlere ait borçları sorgulama işlemini de E-Devlet Kapısı üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

E-Devlet Kapısı’na giriş yaptıktan sonra, “PTT Genel Müdürlüğü” sekmesine tıklayın. Açılan sayfada, “Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) Hesap Bilgileri Sorgulama” hizmetini seçin. Bu hizmete giriş yapabilmek için, e-Devlet Kapısı’na giriş yaparken kullandığınız kimlik doğrulama yöntemlerinden birini kullanmanız gerekmektedir.

Hizmete giriş yaptıktan sonra, karşınıza çıkan ekranda, HGS hesabınıza ait bakiye, geçiş bilgileri ve varsa borç bilgileri gösterilecektir.

2. KGM Web Sitesi Üzerinden Sorgulama

KGM web sitesi üzerinden de HGS ve OGS borçlarınızı sorgulayabilirsiniz. Bunun için, KGM web sitesine giriş yapın ve “Geçiş İhlal Sorgulama” sayfasını açın.

Bu sayfada, aracınızın plakasını ve TC kimlik numaranızı girin. “Sorgula” butonuna tıkladığınızda, aracınızın plakasına ait geçiş ihlali bilgileri ve varsa borç bilgileri ekranda gösterilecektir.

3. PTT Çağrı Merkezinden Sorgulama

PTT Çağrı Merkezi’ni arayarak da HGS ve OGS borçlarınızı sorgulayabilirsiniz. PTT Çağrı Merkezi’nin numarası 0850 460 60 60’tır.

Çağrı Merkezi’ni aradıktan sonra, müşteri temsilcisine HGS veya OGS borç sorgulama talebinizi iletin. Müşteri temsilcisi, size aracınızın plakasına ait geçiş ihlali bilgileri ve varsa borç bilgilerini verecektir.

4. PTT Merkezlerinden Sorgulama

Herhangi bir PTT merkezine giderek de HGS ve OGS borçlarınızı sorgulayabilirsiniz. PTT merkezinde, görevliye HGS veya OGS borç sorgulama talebinizi iletin. Görevli, size aracınızın plakasına ait geçiş ihlali bilgileri ve varsa borç bilgilerini verecektir.

Karayolları Borçları Nasıl Ödenir?

Karayolları borçlarınızı, aşağıdaki yöntemlerden birini kullanarak ödeyebilirsiniz:

  • PTT şubelerinden: PTT şubelerinden, nakit veya kredi kartı ile HGS ve OGS borçlarınızı ödeyebilirsiniz.
  • HGS/OGS mobil uygulamasından: HGS/OGS mobil uygulaması üzerinden, kredi kartı ile HGS ve OGS borçlarınızı ödeyebilirsiniz.
  • İnternet bankacılığından: İnternet bankacılığı üzerinden, kredi kartı veya banka hesabından HGS ve OGS borçlarınızı ödeyebilirsiniz.
  • Mobil bankacılıktan: Mobil bankacılık üzerinden, kredi kartı veya banka hesabından HGS ve OGS borçlarınızı ödeyebilirsiniz.
  • ATM’lerden: ATM’lerden, kredi kartı veya banka hesabından HGS ve OGS borçlarınızı ödeyebilirsiniz.

Karayolları Borçları İçin Ödeme Süresi

Karayolları borçları, idari para cezası niteliğindedir. Bu nedenle, bu borçlara idari para cezasına ilişkin hükümler uygulanmaktadır. Buna göre, Karayolları borçları, ödeme süresi içinde ödenmezse, vade tarihinden itibaren 30 gün içinde %5 faiz uygulanmaktadır. 30 günün sonunda ödenmeyen borçlara ise, 30 günlük süre için %5 faiz ve ayrıca her ay için %1 gecikme zammı uygulanmaktadır.

Karayolları borçlarınızı ödemek için son tarih, ödemenin yapılacağı bankanın veya ödeme kanalının belirlediği son ödeme tarihidir. Bu tarihi, ödeme yapacağınız bankanın veya ödeme kanalının web sitesinden veya müşteri hizmetlerinden öğrenebilirsiniz.


Yayımlandı

kategorisi