İnternet bağlantısı yok şeklindeki sorunun pek çok nedeni olabilir. Hepsini burada inceleyemem fakat en çok karşılaşılan sebepleri ve çözümleri burada paylaşarak sizlere elimden geldiğince yardımcı olabilirim.
- Öncelikle modeminiz açık mı, çalışıyor mu, ışıkları yanıyor mu ve kablosuz internet veya kablolu internetin ayarları doğru şekilde yapılmış mı kontrol edin. Kasaya takılan ethernet kablosunun takılı olduğundan ve yerine düzgün şekilde oturduğundan emin olmalısınız. Hatta başka bir ethernet kablosu varsa onu kullanarak test edin. Böylece ethernet kablosunun bozuk olup olmadığını anlayabilirsiniz.
- Modem üzerindeki ışıklara bakarak modemin düzgün şekilde çalışıp çalışmadığını anlayabilirsiniz. DSL ışığı yanıyorsa modem ve internet sağlayıcısı arasında veri akışı var demektir. Yani TTNET’den gelen internet modeminize ulaşıyor demektir. Bu ışık sönmüşse ya şebekeden hattınıza internet gelmiyordur yani arıza vardır, ya da telefondan modeme uzanan kabloda arıza var demektir. Bu gibi durumlarda genellikle kablo yerine splitter denilen cihaz arıza yapıyor. Telefon hattı ile internet hattını ayıran ufak cihaza splitter deniliyor. Splitter cihazını kullanmadan telefon kablosunu doğrudan modeme takarak çalışıp çalışmadığına bakın. İNTERNET ve ADSL; Modemin içinde internet bağlantısının hazır olduğunu bildiren ışıktır. Yani modemi ethernet kablosuyla bilgisayara bağlarsanız interneti kullanmaya başlayabilirsiniz demektir. Eğer bu ışık sönmüşse, modemi kurarken kullanıcı adı ve şifreyi hatalı girmiş olabilirsiniz. Bunun sebebi mahallenizdeki genel bir internet arızası olabileceği gibi, TTNET’den kaynaklanan size özel teknik bir arıza da olabilir. Müşteri hizmetlerini arayarak teknik arızayı öğrenebilirsiniz.
- Bazen internet bağlantısının olmamasının nedeni DNS problemi olabilir. O yüzden DNS adresini değiştirerek test etmelisiniz. Örneğin 8.8.8.8 – 8.8.4.4 adresini girerek internet var mı diye bakın. Şayet problem çözülmediyse bu kez Başlat’a girip Çalıştır penceresini açın ve cmd yazarak komut satırı penceresini açın. Bu pencereye ipconfig /flushdns komutunu yazarak Enter tuşuna basın ve bilgisayarı kapatıp açın.
- Başlat’ı açın ve Internet Explorer simgesine çift tıklayarak çalıştırın. Araçlar butonuna tıklayın ve daha sonra Internet Seçenekleri yazan seçeneğe tıklayın. Oradan da önce Bağlantılar sekmesine ve sonra da Yerel Ağ Ayarları’a tıklayın. Eğer Proxy sunucu alanındaki tik işaretliyse kaldırın ve tekrar deneyin.
Yukarıda saydığım internet kesintisinin en sık karşılaşılan sebepleri dışında modem, kablo, yazılım ve ethernet kartından kaynaklanan başka nedenler de olabilmektedir. Hatayı veya uyarıda yazılanların aynısını aşağıdaki yorum kutusuna yazarak bana bildirirseniz en kısa sürede sorununuzu çözmeye çalışacağım.
https://www.youtube.com/watch?v=rOaK0Zzowf4
Önemli Not: Bu yazı Google Gemini yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur ve hatalı bilgiler içerebilir. Düzeltmek için iletişim sayfamızdaki formdan veya yine iletişim sayfamızda bulunan eposta adresi yoluyla bizimle iletişime geçebilirsiniz. Hata varsa hemen düzeltilmektedir.