GPS’nin açılımı İngilizce olarak Global Positioning System ve Türkçesi Küresel Konumlandırma Sistemi olarak biliniyor. Facebook’ta, Instagram’da ve WhatsApp’ta yer alan konum paylaşımı sayesinde insanlar artık GPS’in ne olduğunu ve nasıl çalıştığını merak etmeye başladı.
GPS aslında uzaydaki 24 adet uydudan oluşmaktadır ve bu uydular ABD’ye ait olup radyo sinyalleri yaymaktadır. Dünyada bulunan GPS alıcıları ise bu uydulardan yayılan sinyalleri alarak konum belirlemektedir. Bu esnada 4 farklı uydudan gelen sinyalleri kullanmaktadır. İşte bütün olay aslında bundan ibarettir.
Telefonun GPS özelliğini açtığınız aman, Dünyanın yörüngesinde yer alan GPS uydularıyla iletişime geçer. Fakat bir tane uydudan gelen sinyal işe yaramaz. Sadece tahmini bir değer sunar. Konumu daha net bir şekilde bulabilmek için tam 4 adet uydudan sinyalleri alması gerekir. Bu 4 uydunun birer dairesel bölge oluşturduğunuz düşünecek olursak, sizin konumuzun tam olarak bu 4 dairenin kesişim noktasında bulunmaktadır.
Bugün GPS sayesinde oluşturulan Google Haritalar ve Yandex Harita uygulaması sayesinde hiçbir yol iz bilmeyen sürücüler bile dünyanın her yerine rahatlıkla gidebilir ve artık kaybolmak deyimi tarihin tozlu sayfalarına karışmıştır.
Önemli Not: Bu yazı Google Gemini yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur ve hatalı bilgiler içerebilir. Düzeltmek için iletişim sayfamızdaki formdan veya yine iletişim sayfamızda bulunan eposta adresi yoluyla bizimle iletişime geçebilirsiniz. Hata varsa hemen düzeltilmektedir.