Ekran Kartı Sıcaklığını Düşürme Yöntemleri

Merhabalar, bu yazımızda ekran kartı sıcaklığını düşürme yöntemleri hakkında sizlere yardımcı olacağız. Bildiğiniz gibi ağır oyunları oynarken, ağır programları çalıştırırken veya çok sıcak ortamlarda çalışırken bilgisayarın işlemcisi ve grafik kartı yani ekran kartı aşırı ısınmaya başlar. Eğer doğru ve yeterli bir soğutucu yoksa, zamanla bu bileşenler hasar görmeye başlar ve bilgisayarın performansı düşmekle birlikte bu parçaların ömrü de kısalır.

Üreticiler ideal grafik kartını üretmek için çabalasalar bile, kullanıcıların hepsini birden memnun etmek imkansız. Çünkü bazısı sessizliği sever, bazısı hızı sever bazısı da verimliliği tercih eder. Dolayısıyla ekstra programlar kullanarak ekran kartını kendi ihtiyaçlarınıza karşılık verecek şekilde kullanabilirsiniz.

Peki Ekran kartı sıcaklığı nasıl düşürülür?


MSI Afterburner

AMD ve Nvidia kartları destekleyen bu yazılım tüm ihtiyaçlarınıza karşılık verir.

Bu programla fan hızı, saat hızı ve voltajı değiştirebilirsiniz. Bu ayarlar ekran kartınızın markasına, modeline ve şahsi tercihlerinize göre değişir.

Eğer amacınız performansı zirvede tutmak ise voltaj ve fan hızıyla başlamalısınız.

Gürültü sizi rahatsız ediyorsa o zaman bu saydığımız 3 değişkeni de ayarlamanız şart.

1- Ayarlanmış voltaj / frekans eğrisi

Ayarlanmış voltaj / frekans eğrisi

MSI AfterBurner programıyla voltaj ayarlarının kilidini açın ve yardımcı programı yeniden başlatın. Böylece ekran kartı aşağı yukarı 0,1V ile 0,2V arasında düşüp artabilir.
Eğer ekran kartının sıcaklığını ve gürültüyü azaltmak niyetindeyseniz, bu şekilde yapmanız gerekir.
Hatta AMD Vega modelleri bu iş için ideal gözüküyor. Ama yeni çıkan vidia kartları örneğin RTX serisi bozulmaya izin vermiyor. Dolayısıyla voltaj/frekans eğrisiyle oynamak için daha karışık işlemler yapılması lazım. Afterburner programında Ctrl+F kısayol tuşlarına birlikte basın ve ekran kartının kullanmasını tercih ettiğiniz maksimum voltaj değerinin üzerindeki her şeyi düzleştirin.
Fakat yaptığınız değişikliklerden sonra kullandığınız oyunları ve programları açarak kararlılığı test etmeniz iyi olur. Çünkü hiçbir şeyin garantisi yok ve bazı oyunlar çökebilir. Heaven veya 3DMark gibi kullanıcı arayüzü olan test programlarını kullanabilirsiniz.
Biraz performanstan fedakarlık ederek saat hızını düşürmek kaydıyla da sıcaklığı düşürebilirsiniz.

2- Fan hızı eğrisi

Fan hızı eğrisi

Bir ekran kartı markasının farklı modellerinde bile fan hızları farklı olur. Eğer ekran kartı modelim sessiz modellerden biri olsun diyorsanız, sıcaklığın 80 ile 90 dereceleri göreceğinden emin olabilirsiniz. Fakat bence sessizlikten ziyade düşük sıcaklık çok daha önemli bir kriterdir. Fakat sıcaklığın 80 derece seviyesini aşmayacak kadar sessiz bir model tercih edilebilir. Dolayısıyla yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi özel bir fan eğrisi tanımlayabilirsiniz.

EVGA Precision X1

EVGA Precision X1

AMD Radeon ve EVGA Precision X1 gibi modellerde bir sıcaklık hedefi seçebiliyorsunuz. Ama ekran kartının sıcaklığı bu değeri aştığı zaman, ne olacağı net değil. Bazılarında saat hızı düşerken diğerlerinde fan hızı artar. Bir kısmında ise bu ikisinin bir kombinasyonu yaşanır.

Burada paylaştığımız bu 3 ayarı yaparak RTX 20 serisinde mesela 2080 modelinde ve 2080 Ti modelinde gerçekten ciddi bir güçlenme ortaya çıktı. Fakat henüz test etmediğim diğer modellerde de illa ki olumlu bir gelişme olacaktır.

Mesela oyun oynarken ekran kartının çok ısındığını fark ederseniz hemen fan eğrisi ile oynayarak ve voltaj / frekans eğrisini 950mV / 1875MHz’e ayarlayarak en az 5 derecelik bir azalma yakalayabilirsiniz.

MSI RTX 2080 Ti Duke FLIR

MSI RTX 2080 Ti Duke FLIR

Bir CrossFire yada SLI oynarken ekran kartı ayarlarını değiştirmek kaçınılmazdır.

Çoklu ekran kartlarını destekleyen oyun sayısı gittikçe azalıyor. Dolayısıyla artık çoklu GPU önerilmiyor. Ama yine de profesyonel bazı oyuncular benim ekran kartım en iyisi olsun diyor ve çoklu ekran kartları bazı oyunlarda gerçekten avantaj.


Yayımlandı

kategorisi