E Okul Meb Gov Tr Lise Yerleştirme

e-Okul Meb Gov Tr Lise Yerleştirme

Türkiye’de liselere yerleştirme, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yürütülmektedir. Yerleştirme işlemi, ortaokuldan mezun olan öğrencilerin, tercihleri doğrultusunda, boş kontenjan bulunan liselere yerleştirilmesi işlemidir. Yerleştirme işlemi, iki farklı şekilde yapılmaktadır:

  • Sınavsız yerleştirme: Bu yerleştirme işlemi, ortaokulda başarılı olan öğrencilerin, sınavsız olarak liselere yerleştirilmesini kapsamaktadır.
  • Yazılı sınavla yerleştirme: Bu yerleştirme işlemi, ortaokulda başarılı olan ancak sınavsız yerleştirmede tercih ettiği liseye yerleşemeyen öğrencilerin, yazılı sınava girerek liselere yerleştirilmesini kapsamaktadır.

Sınavsız yerleştirme

Sınavsız yerleştirme işlemi, ortaokulda başarılı olan öğrencilerin, sınavsız olarak liselere yerleştirilmesini kapsamaktadır. Sınavsız yerleştirme işleminde, öğrencilerin ortaokulda aldıkları puanlar ve tercihleri dikkate alınmaktadır.

Sınavsız yerleştirme işleminde, öncelikle öğrencilerin ortaokulda aldıkları puanlar, her bir lise için belirlenmiş olan taban puan ile karşılaştırılır. Taban puanı geçen öğrenciler, o liseye yerleştirilmeye hak kazanırlar. Taban puanı geçemeyen öğrenciler ise, tercihlerinde bulunan diğer liselere bakarak, taban puanını geçen bir liseye yerleştirilmeye çalışırlar.

Sınavsız yerleştirme işleminde, öğrencilerin tercihleri, boş kontenjan durumuna göre değerlendirilir. Boş kontenjan bulunan liselere, tercih sırasına göre öğrenciler yerleştirilir.

Yazılı sınavla yerleştirme

Yazılı sınavla yerleştirme işlemi, ortaokulda başarılı olan ancak sınavsız yerleştirmede tercih ettiği liseye yerleşemeyen öğrencilerin, yazılı sınava girerek liselere yerleştirilmesini kapsamaktadır. Yazılı sınavla yerleştirme işleminde, öğrencilerin ortaokulda aldıkları puanlar ve yazılı sınavda aldıkları puanlar dikkate alınmaktadır.

Yazılı sınavla yerleştirme işleminde, öncelikle öğrencilerin ortaokulda aldıkları puanlar, her bir lise için belirlenmiş olan taban puan ile karşılaştırılır. Taban puanı geçen öğrenciler, o liseye yerleştirilmeye hak kazanırlar. Taban puanı geçemeyen öğrenciler ise, yazılı sınava girmeye hak kazanırlar.

Yazılı sınavla yerleştirme işleminde, yazılı sınavda aldıkları puanı yüksek olan öğrenciler, öncelikli olarak yerleştirilirler.

e-Okul ile lise yerleştirme

e-Okul, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilmiş olan bir web uygulamasıdır. e-Okul uygulaması ile lise yerleştirme işlemlerini takip etmek mümkündür.

e-Okul ile lise yerleştirme işlemlerini takip etmek için, öncelikle e-Okul sistemine giriş yapılması gerekir. e-Okul sistemine giriş yaptıktan sonra, “Lise Yerleştirme” menüsü seçilerek, yerleştirme işlemleri takip edilebilir.

e-Okul ile lise yerleştirme işlemlerini takip ederken, aşağıdaki bilgilere erişilebilir:

  • Sınavsız yerleştirme sonuçları: Sınavsız yerleştirme işleminin sonuçları, e-Okul sisteminde yayınlanır. Sonuçlar yayınlandıktan sonra, öğrenciler e-Okul sistemine giriş yaparak, yerleştirme sonuçlarını öğrenebilirler.
  • Yazılı sınavla yerleştirme sonuçları: Yazılı sınavla yerleştirme işleminin sonuçları, e-Okul sisteminde yayınlanır. Sonuçlar yayınlandıktan sonra, öğrenciler e-Okul sistemine giriş yaparak, yerleştirme sonuçlarını öğrenebilirler.
  • Boş kontenjan bilgileri: Boş kontenjan bilgileri, e-Okul sisteminde yayınlanır. Boş kontenjan bilgileri yayınlandıktan sonra, öğrenciler e-Okul sistemine giriş yaparak, boş kontenjan bulunan liseleri öğrenebilirler.

Lise yerleştirme işlemleri

Lise yerleştirme işlemleri, her yıl şu şekilde yapılmaktadır:

  • Ocak ayında: Sınavsız yerleştirme için başvurular alınır.
  • Şubat ayında: Sınavsız yerleştirme sonuçları açıklanır.
  • Mart ayında: Yazılı sınavla yerleştirme başvuruları alınır.
  • Nisan ayında: Yazılı sınavlar yapılır.
  • Mayıs ayında: Yazılı sınav sonuçları açıklanır.
  • Haziran ayında: Yerleştirme işlemleri tamamlanır.

Lise yerleştirmelerinde dikkat edilmesi gerekenler

Lise yerleştirmelerinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır:

  • Taban puanları dikkate alınmalıdır. Her bir lise için belirlenen taban puanları, dikkate alınarak tercih yapılmalıdır.
  • Boş kontenjanları kontrol edilmelidir. Tercih edilen liselerde boş kontenjan olup olmadığı kontrol edilmelidir.
  • Yazılı sınava girilecek liseler dikkatlice seçilmelidir. Yazılı sınava girilecek liseler,

Yayımlandı

kategorisi