Amatör çapta bir dergi oluşturmak için kullanması basit ve kolay olan bir dergi tasarlama programı arıyorsanız, bu yazıda işinizi fazlasıyla görecek 3 farklı yazılım paylaşıyorum.
Bu programların hem kullanması kolay hem tamamen ücretsiz hem de Türkçe dil desteğine sahip.
QuarkXPress
Profesyonel anlamda en kaliteli dergi hazırlama programıdır. Henüz bundan birkaç yıl öncesine kadar tüm dünyada dergiler ve gazeteler sadece bu program kullanılarak yapılıyordu.
QuarkXPress ile profesyonel görünen sonuçlar ve etkileyici bir arayüz elde edebilirsiniz.
Verileri içeri aktarma ve dışarı aktarma desteği sunuyor. Üstelik en güzel yazı tiplerine sahip. Artık iPad ve eBook formatları ile birlikte çalışabiliyor.
QuarkXPress sayesinde interaktif yayınlar yaratabilirsiniz.
Boyut: 282 MB
Lisans: Deneme Sürümü
Scribus
Okulda veya küçük yerleşim birimlerinde yerel dergiler ve gazeteler oluşturmak için Scribus programını kullanabilirsiniz.
Bu programın avantajı kullanım kolaylığı, Türkçe dil desteği ve tümüyle ücretsiz olmasıdır.
Scribus programında ileri seviye bir editörün yanı sıra gelişmiş masaüstü yayıncılık araçları mevcuttur. İster fiziksel dergiler ister e-dergiler tasarlayabilirsiniz.
Scribus programıyla sayfa boyutunu ayarlayıp bu sayfaya kolayca resim, yazı ve simgeli şekiller ekleyebiliyorsunuz. Çalışmalarınızı PDF, SVG, EPS, TIFF, JPG, PNG ve PSD dosyası şeklinde kaydedebilirsiniz.
Programın pek çok font çeşidi, broşür yapmak için hazır şablonları, cetvel ve ızgara görünümü ve öntanımlı sayfa büyüklükleri gibi işinizi kolaylaştıracak çok sayıda aracı vardır.
Lisans: Ücretsiz
Boyut: 82 MB
Dil: Türkçe
E Dergi Programı
Yine Türkçe menülere sahip olan bedava bir dergi tasarlama programıdır.
E-Dergi Programı Nasıl Kullanılır?
Dosya içeriğinde bir index.html dosyası ve sağdaki küçük resimde gördüğünüz şekilde klasörler çıkıyor.
E-Dergi veya E-Kitap çalışması için sizin yapmanız gereken sadece pages ve xml klasörlerinin içini düzenlemek.
pages klasörünün içinde 1,2, 3… diye numaralandırılmış jpg formatında resimler var. Benim hazırladığım resimler (10 adet) 400×500 px boyutlarında. Siz istediğiniz sabit büyüklükte resimler hazırlayabilirsiniz. Bu resimler sizin hazırladığınız e-derginin sayfaları olacak. Hazırladığınız resimleri pages adlı klasöre atmanız gerekiyor.
Resimleri hazırladığımıza göre xml klasörü içindeki Pages.xml adlı dosyayı düzenleyip e-dergimizi yayına hazır hale getirebiliriz. Pages.xml dosyasında kaç tane ise sadece resim adlarını giriyoruz. Benim hazırladığım örnekte 1’den 10’a kadar isimlendirilmiş 10 adet resim var. Siz de numara ile isimlendirirseniz rahat edersiniz.
Örnekte hazırlanan resimler 400×500 px boyutlarında. Eğer sizin resimleriniz farklı boyutta ise Pages.xml dosyasında ilgili bölümden resim boyutunu belirtmelisiniz.
Örnek Pages.xml dosyası içeriği aşağıdaki gibi…
Artık hazırladığınız e-derginiz yayına hazır. İsterseniz internet üzerinde isterseniz bilgisayarınızda kullanabilirsiniz.
Çalıştırmak için index.html dosyasına tıklayabilirsiniz
Boyut: 3.3 MB
Lisans: Ücretsiz
Dil: Türkçe