İçinde D vitamini bulunan çoğu besinler aşağıda verilmiştir. Ancak unutmayın ki bu yiyeceklerin dışında diğer bazı besinler de D vitamini içerir. Ayrıca bu listedeki yiyecekler her insan için uygun olmayabilir. Çünkü bazıları yüksek yağ, kalori ve kolesterol oranına sahiptir. Bu konuda doktora danışarak tüketmekte fayda var.
İşte D Vitamini Bakımından Zengin Besinler Listesi:
- Balık yağı
- Somon balığı
- Uskumru
- Pisi balığı
- Ringa balığı
- Ton balığı
- Sardalye
- Karides
- Soya sütü
- İnek sütü
- Mantar
- Yumurta
- Süt ürünleri (peynir, tereyağı, krema)
- İstiridye
- Kahvaltılık gevrekler
D Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?
D vitamini ihtiyacımızın yalnızca yüzde yirmisini besinlerden alıyoruz. Aşağıdaki besinlerin tüketimiyle birlikte güneşe çıkmak da D vitamini üretimi açısından önemlidir.
Balık Yağı: D vitamini eksikliği için genellikle morina balığının ciğer yağı kullanılıyor. Türkiye’de balık yağı dendiğinde aslında bu yağ kastedilmektedir ve içinde bol miktarda A, D vitamini vardır. Günde yaklaşık 6 gram balık yağı (yaklaşık çeyrek yemek kaşığı) tüketmek günlük D vitamini ihtiyacını karşılar.
Balıklar: Neredeyse her balık D vitamini içerir ama yağlı derin deniz balıkları D vitamini bakımından oldukça zengindir. İçerisinde en çok D vitamini bulunan balıklar ise ton, somon ve uskumrudur.
İstiridye: Çok pahalı olduğu için Türkiye’de pek tüketilmeyen istiridye sadece D vitamini bakımından değil, aynı zamanda B12 vitamini, demir, selenyum, manganez, bakır ve çinko bakımından da oldukça zengin bir besindir.
Tofu ve Soya Sütü: Tofu ve soya sütü gibi güçlendirilmiş soya ürünleri genellikle D vitamini ve kalsiyum bakımından oldukça zengindir. Örneğin 100 gram soya sütü (bir büyük su bardağı kadar) günlük D vitamini ihtiyacının yaklaşık %20’sini karşılar. Soya ürünlerinin hazırlanış şekline göre içerdikleri D vitamini miktarı değişebildiğinden aldığınız ürün hakkındaki bilgileri ambalajında bulunan “içindekiler” bölümünden kontrol edebilirsiniz.
Yumurta: Bir yumurtada aşağı yukarı 17.0IU D vitamini bulunmaktadır. Bu da günlük ihtiyacın sadece yüzde dördünü karşılar. Ayrıca yumurtada B12 ve protein de bol miktarda vardır.
Süt ve Süt Ürünleri: Kalsiyum açısından zengin olan diğer bir besin de tam yağlı sütler ve peynirdir. Üstelik bazı markalar süt ürünlerine D vitamini eklemektedir. Tam yağlı sütün bir bardağı günlük D vitamini ihtiyacınızın yaklaşık yüzde on üçünü karşılar.
Mantar: D vitamini almak için her önünüze gelen mantarı yemek doğru değildir. Düğme mantarlarında D vitamini bol miktarda bulunmaktadır. Bu mantarın yüz gramı günlük ihtiyacın yüzde yedisini karşılar.
Patates: Patatesi önce haşlayarak ezip sonra üzerine bir miktar süt dökerseniz, bu patatesin yüz gramı günlük D vitamini gereksiniminizin yaklaşık yüzde birini karşılar.
Not: Bu sayfada sizlere D vitamini açısından en zengin yiyeceklerin listesini sunduk. Fakat bunların dışında D vitamini bulunan diğer besinler de vardır. Bundan dolayı kendi sağlık koşullarınıza en uygun olan koşullara göre bir doktora danışarak D vitamini içeren beslenme programına geçebilirsiniz.