CDN’nin Türkçesi kısaca içerik dağıtım ağıdır ve dağıtım sunucularından oluşmuş bir ağ sistemidir. İngilizcesi ise Content Delivery Network olarak biliniyor.
CDN internet sayfalarının hızlı yüklenmesi için özel olarak geliştirilen bir teknolojidir ve statik sayfaların, web sitesine giriş yapan kullanıcıya en yakın olan sunucudan verilmesi işlemidir. Dolayısıyla statik içerikler ziyaretçiye ne kadar yakından verilirse, o kadar hızlı yüklenir ve sayfalar o kadar hızlı açılır.
Örneğin bir web sayfası içinde olabilecek tüm fotoğraflar, videolar, müzikler ve yazılar birer statik içerik örneğidir. İşte CDN ağları bu statik içerikleri alıp kendi sunucularında tutar ve birisi istek yaptığında o kişiye en yakın olan fiziksel sunucudan içeriği servis eder.
Mesela Alibaba ve Amazon gibi dünyanın en popüler siteleri mecburen hızlanmak için CDN kullanmak zorunda.
CDN Kullanmanın Faydaları
- Site hızlanır
- Sitenin yükü azarlı ve sunucu giderleri düşer
- DDOS gibi çeşitli saldırı ve tehlikelere karşı otomatik olarak sitenizi korur
Aşağıdaki görselde CDN sayesinde sitelerin nasıl daha hızlandığı basit bir şekilde gösterilmiştir. Sayfa yüklenme hızı 3 saniyeden 1 saniyeye düşmüş ve bu büyük bir başarıdır
CDN’yi Hangi Siteler Kullanmalı?
Genellikle uluslararası web sitelerin kullandığı bu teknoloji günümüzde artık daha yerel siteler tarafından da tercih ediliyor. CloudFlare.com gibi bazı ücretsiz CDN hizmeti veren siteler de bulunuyor.
Önemli Not: Bu yazı Google Gemini yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur ve hatalı bilgiler içerebilir. Düzeltmek için iletişim sayfamızdaki formdan veya yine iletişim sayfamızda bulunan eposta adresi yoluyla bizimle iletişime geçebilirsiniz. Hata varsa hemen düzeltilmektedir.