Merhabalar, bu yazımızda bilgisayarım aşırı ısınıyor ne yapmalıyım diye soran takipçilerimiz için bilgisayarın ısınma sorununa karşı denenmiş ve en çok işe yaradığı onaylanmış çözüm yöntemlerini paylaşıyoruz.
Genellikle fanların tozlanmasından dolayı bilgisayarlar özellikle de yaz sıcağında aşırı ısınabiliyor. Fakat tabii ki çok farklı nedenleri de bulunuyor. Mesela laptopun hava almayan bir zemine bırakılarak uzun süre kullanılması yada oyun oynanması bile bilgisayarınızın çok ısınmasına sebep olabilir.
Bilgisayar aşırı ısınınca kendiliğinden kapanma (reset atma) durumu görülebiliyor. Bu da haliyle veri kaybına yol açıyor.
PC ve Laptop Aşırı Isınma Sorunu Çözümü Nedir?
- Önce bilgisayarı kapatın ve fişin çekin. Ardından elektrikli süpürge, saç kurutma makinesi yada bir hava kompresörü ile fanları iyice temizleyin. Üzerinde toz kalmamasına özen gösterin.
- Laptopu dizin üzerinde kullanmak normalden daha çok ısınmasına yol açar. Çünkü hem hava almaz, hem de vücut sıcaklığı bilgisayara aktarılır.
- Bilgisayarın güç ayarlarını kontrol edin ve yüksek performansta ise tasarruf moduna alın.
- Eğer bilgisayarınız günlerce hatta aylarca açık ise, ısınması gayet doğaldır. Çünkü çok uzun bir süre hiç durmadan kullanılmış. Dolayısıyla ara sıra bilgisayarı kapatarak dinlendirin ve soğumasını sağlayın.
- Bir kitabı buzdolabında soğutarak ardından laptopun altına koyabilirsiniz. Bir süre sizi idare edecektir.
- Bilgisayarın güç ayarlarına girerek işlemciyi %100 yerine %70’e getirin.
- Masaüstü bilgisayar kullanıyorsanız, kasayı açıp fanlar dahil her yerindeki tozları iyice silin temizleyin. Ayrıca odadaki tozları da düzenli olarak temizleyin.
- Eğer laptop aşırı ısınıyorsa ve yukarıdaki öneriler işe yaramıyorsa, mutlaka kaliteli (biraz pahalı) bir soğutucu (laptop standı) alın. Yaklaşık 50 lira ile 100 lira arasında fiyatlar değişmektedir.
- Aynı anda çok sayıda programı çalıştırmayın. Yoksa işlemci aşırı çalışmaktan dolayı aşırı ısınır. Gereksiz programları kapatın.
- Laptopu her daim fişe takarak kullanmayın. Bu aşırı ısınmaya neden olur. Şarjı tam dolunca prizden fişi çekin ve pil ile kullanın.
Önemli Not: Bu yazı Google Gemini yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur ve hatalı bilgiler içerebilir. Düzeltmek için iletişim sayfamızdaki formdan veya yine iletişim sayfamızda bulunan eposta adresi yoluyla bizimle iletişime geçebilirsiniz. Hata varsa hemen düzeltilmektedir.