Polis Olma Şartları 2022 2024-2025 Güncel

Polis Olma Şartları 2023

Polislik, Türkiye Cumhuriyeti’nde kamu düzenini ve güvenliğini sağlamakla görevli olan bir meslektir. Polis olmak isteyen adayların, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen bir dizi şartı taşıması gerekmektedir. Bu şartlar, Türk vatandaşlığı, yaş sınırı, eğitim durumu, sağlık durumu, boy ve kilo gibi unsurları kapsamaktadır.

Türk Vatandaşlığı

Polis olmak için Türk vatandaşı olmak şarttır. Vatandaşlık başvurusu, İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülmektedir.

Yaş Sınırı

Polis olmak için 18 yaşını doldurmuş ve 30 yaşını aşmamış olmak gerekir.

Eğitim Durumu

Polis olmak için en az lise mezunu olmak gerekir. Lise mezunu adaylar, Polis Meslek Yüksekokulları (PMYO) ve Polis Akademisi Başkanlığı Eğitim Dairesi Başkanlığına bağlı Polis Meslek Eğitim Merkezleri (POMEM) aracılığıyla polisliğe başvurabilirler. Lisans mezunu adaylar ise Polis Akademisi Başkanlığına bağlı Polis Amirleri Eğitimi Merkezi (PAEM) aracılığıyla polisliğe başvurabilirler.

Sağlık Durumu

Polis olmak için Sağlık Şartları Yönetmeliği’nde belirtilen sağlık koşullarını taşımak gerekir. Bu koşullar, fiziksel ve ruhsal sağlık bakımından polislik mesleğini icra etmeye engel teşkil etmeyecek niteliktedir.

Boy ve Kilo

Polis olmak için kadınlarda 162 cm, erkeklerde 167 cm’den kısa olmamak gerekir. Kadınlarda 50 kg, erkeklerde 60 kg’dan az olmamak gerekir.

Diğer Şartlar

Polis olmak için aşağıdaki şartlardan herhangi birini taşımamak gerekir:

  • Siyasi parti veya siyasi partilerin yan kuruluşlarına üye olmak,
  • Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmak,
  • Kamu haklarını kullanmaktan yoksun bırakılmış olmak,
  • Polis eğitim kurumlarından çıkarılmış olmak,
  • Silah taşımaya engel bir durumu olmak,
  • Ceza almamış olmak,
  • Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucu olumlu olmak.

Polislik Sınavları

Polis olmak için adayların, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen sınavlara girmeleri gerekir. Bu sınavlar, KPSS, fiziki yeterlilik testi (FYT) ve mülakat şeklindedir.

KPSS

Polis olmak için adayların, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) girmeleri gerekir. KPSS’de Bakanlıkça belirlenecek taban puan veya üzerinde puan almış olmak gerekir.

FYT

FYT, adayların fiziksel uygunluğunu ölçen bir sınavdır. FYT’de adaylar, 100 metre koşu, mekik, barfiks ve yüzme testlerini geçmeleri gerekir.

Mülakat

Mülakat, adayların sözlü olarak değerlendirildiği bir sınavdır. Mülakatta adayların, genel kültür, genel yetenek, mesleki bilgi ve beceri gibi konulardaki bilgileri değerlendirilir.

Polislik Eğitimi

Sınavları kazanan adaylar, Polis Akademisi Başkanlığı tarafından düzenlenen bir eğitime tabi tutulurlar. Eğitim süresi, PMYO’da 2 yıl, POMEM’de 6 ay ve PAEM’de 1 yıl 6 aydır.

Polislik Kariyeri

Polislik, zorlu ve sorumluluk gerektiren bir meslektir. Polisler, toplumda huzur ve güvenliğin sağlanması için çalışırlar. Polisler, mesleğe ilk olarak polis memuru olarak başlarlar. Daha sonra, hizmet süresi, eğitim ve başarılarına göre rütbe alırlar.

Sonuç

Polislik, topluma hizmet etmek isteyen ve zorlu koşullarda çalışabilecek kişiler için ideal bir meslektir. Polis olmak için yukarıda belirtilen şartları taşımak ve sınavları kazanmak gerekir.


Yayımlandı

kategorisi