Hamam böceği ve karafatma farkları

oryantal_hamam_bocegi.jpg (500×356)
Karafatma ve hamam böceği arasındaki fark nedir?
Mutfakta gördüğüm böcek hem karafatmaya hem de hamam böceğine çok benziyordu. Peki hamam böceği mi yoksa karafatma mı olduğunu nasıl anlarım? Aralarındaki farklar ve ayırt edici özellikler nelerdir?
Bu ve benzeri pek çok sorunun nedeni ülkemizde karafatmalar ile hamam böceklerinin sıklıkla birbirine karıştırılması hatta aynı böceğin farklı isimleri olarak zannedilmesidir.

Oysa ki ikisi çok farklı böceklerdir. Hatta türü bile değişiktir. Hamam böceği Blattaria, karafatma ise Coleoptera türüne aittir.

Misal karafatma çok siyah ve mat bir görünüme sahiptir, boyu 2-3 santim olabilir, bacakları hamam böceğinden daha uzun ve yerden yüksektir. Fakat hamam böcekleri çok hızlı koşarken kara fatma nispeten daha yavaş hareket eder. Örneğin mutfağa yada banyoya gidip ışığı yakınca karşılaştığınız siyah böcek eğer depar atar gibi süratle kaçıyorsa, büyük ihtimalle hamam böceğidir.
Zaten kara fatmaya dokunduğunuz zaman örneğin süpürgenin ucu deydiği zaman, hemen kendisini korumak için arka bacaklarının üzerinde ayağa kalkar yani dikelir ve içindeki çok pis kokan sıvıyı ön tarafındaki birkaç santimlik alana doğru fışkırtır. Bir nevi kendisini korur. Ayrıca karafatmayı basıp ezdiğiniz zaman önemli ölçüde ses çıkartır ve bu ses genellikle cips yerken çıkan sese benzer ama hamam böceğinde böyle bir ses çıkmaz. Karafatmalar karşınıza hemen her yerde çıkabilir. Oysa hamam böceklerini ya yerde koşuşturup ayak altında ezilmemek için kaçmaya çalışırken ya da mutfakta bir sepeti veya poşeti kaldırdığınız zaman altından hızla kaçarken görürsünüz.
Hamam böcekleri zeki canlılardır. Bir yolunu bulup mutlaka kaçmayı başarabilir. Oysa karafatma nispeten daha geri zekalı canlılardır.
Karafatmaları çabuk öldürebilirsiniz fakat hamam böceği çok dayanıklıdır. Terlikle birkaç defa ezseniz bile, hala hareket ettiğini ve kaçmaya çalıştığını görebilirsiniz. Sprey şeklinde satılan ilaçlardan alıp üzerine sıkarsanız, karafatma hemen nalları diker ama hamam böceğinin yere düşüp debelenmesine rağmen 15-20 saniye daha çırpındığını görebilirsiniz.
Fakat tiksinmenin ve bulaşıcı hastalık taşıma riskinin dışında çok korkmanıza gerek yok, zira hamam böcekleri ve karafatmalar kan emerek beslenmediği için asla insanı ısırmaz hatta gördüğü yerde kaçar ve uzaklaşır.

Yayımlandı

kategorisi