Sonbahar Filmi Analiz

Sonbahar Filmi Analizi

Sonbahar, 2004 yılında vizyona giren ve yönetmenliğini Ömer Faruk Sorak’ın yaptığı bir Türk dram filmidir. Film, İstanbul’da yaşayan iki gencin, Deniz ve Cem’in aşk hikayesini anlatmaktadır.

Deniz (Beren Saat), üniversite öğrencisi ve aynı zamanda bir kafede garson olarak çalışmaktadır. Cem (Kenan İmirzalıoğlu) ise, zengin bir ailenin çocuğu ve aynı zamanda bir iş adamıdır. Deniz ve Cem, bir gün kafede tanışırlar ve aralarında bir aşk başlar. Ancak, bu aşk, Deniz’in ailesinin ve Cem’in iş hayatının getirdiği zorluklar nedeniyle engellenir.

Deniz ve Cem, aşklarını yaşamak için mücadele ederler. Ancak, bu mücadele sırasında aralarında birçok sorun yaşanır. Deniz, Cem’in iş hayatına ayak uyduramaz ve Cem de Deniz’in ailesinin beklentilerini karşılayamaz. Sonunda, Deniz ve Cem, aşklarını yaşayamayacaklarını anlarlar ve ayrılırlar.

Sonbahar, aşkın zorluklarını ve fedakarlıklarını konu alan bir filmdir. Film, aşkın her zaman kolay olmadığını ve bazen aşk uğruna fedakarlıklar yapmak gerektiğini göstermektedir.

Filmin Konusu

Film, Deniz ve Cem’in kafede tanışmasıyla başlar. Deniz, Cem’in zenginliğini ve yakışıklılığını beğenirken, Cem de Deniz’in güzelliğini ve zekasını beğenir. İkisi arasında hemen bir çekim oluşur ve kısa sürede sevgili olurlar.

Ancak, Deniz’in ailesi Cem’i onaylamaz. Deniz’in babası, Cem’in zenginliğini ve iş hayatındaki başarısını kıskanmaktadır. Deniz’in annesi ise, Cem’in Deniz’e göre çok yaşlı olduğunu düşünmektedir.

Cem’in ailesi de Deniz’i onaylamaz. Cem’in babası, Deniz’in ailesinin fakirliğini ve eğitimsizliğini küçümsemektedir. Cem’in annesi ise, Deniz’in Cem’e göre çok genç olduğunu düşünmektedir.

Deniz ve Cem, ailelerinin baskılarına rağmen aşklarını yaşamaya devam ederler. Ancak, bu mücadele sırasında aralarında birçok sorun yaşanır. Deniz, Cem’in iş hayatına ayak uyduramaz ve Cem de Deniz’in ailesinin beklentilerini karşılayamaz.

Sonunda, Deniz ve Cem, aşklarını yaşayamayacaklarını anlarlar ve ayrılırlar. Deniz, üniversiteyi bitirir ve öğretmen olur. Cem ise, iş hayatında başarılı olur ve zengin bir adam olur.

Filmin Temaları

Sonbahar, aşkın zorluklarını ve fedakarlıklarını konu alan bir filmdir. Film, aşkın her zaman kolay olmadığını ve bazen aşk uğruna fedakarlıklar yapmak gerektiğini göstermektedir.

Filmin bir diğer teması ise, ailelerin çocuklarının hayatlarına müdahalesidir. Film, ailelerin çocuklarının hayatlarına müdahale etmemesi gerektiğini ve çocukların kendi hayatlarını kendilerinin seçmelerine izin vermeleri gerektiğini göstermektedir.

Filmin Oyuncuları

Sonbahar filminde başrolleri Beren Saat ve Kenan İmirzalıoğlu paylaşmaktadır. Beren Saat, Deniz karakterini, Kenan İmirzalıoğlu ise Cem karakterini canlandırmaktadır.

Filmin diğer oyuncuları arasında şunlar yer almaktadır:

  • Haluk Bilginer (Deniz’in babası)
  • Gülşen Bubikoğlu (Deniz’in annesi)
  • Çetin Tekindor (Cem’in babası)
  • Meral Çetinkaya (Cem’in annesi)
  • Zafer Algöz (Deniz’in patronu)
  • Ayşen Gruda (Cem’in sekreteri)

Filmin Yönetmeni

Sonbahar filminin yönetmeni Ömer Faruk Sorak’tır. Ömer Faruk Sorak, 1964 yılında İstanbul’da doğmuştur. 1986 yılında İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun olmuştur. 1987 yılında televizyon sektöründe çalışmaya başlamıştır. 1995 yılında ilk uzun metrajlı filmi olan “Aşk Ölmez”i çekmiştir. Sonbahar, Ömer Faruk Sorak’ın dördüncü uzun metrajlı filmidir.

Filmin Yapımcısı

Sonbahar filminin yapımcısı Mustafa Uslu’dur. Mustafa Uslu, 1955 yılında İstanbul’da doğmuştur. 1978 yılında İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun olmuştur. 1980 yılında televizyon sektöründe çalışmaya başlamıştır. 1985 yılında ilk uzun metrajlı filmi olan “Aşk-ı Memnu”yu çekmiştir. Sonbahar, Mustafa Uslu’nun yirmi beşinci uzun metrajlı filmidir.

Filmin Müzikleri

Sonbahar filminin müzikleri Tamer Çıray tarafından bestelenmiştir. Tamer Çıray, 1956 yılında İstanbul’da doğmuştur. 1978 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’ndan mezun olmuştur. 1980 yılında televizyon sektöründe çalışmaya başlamıştır. 1985 yılında ilk uzun metrajlı filmi olan “Aşk-ı Memnu”nun müziklerini bestelemiştir. Sonbahar, Tamer Çıray’ın yirmi beşinci uzun metrajlı filminin müziklerini bestelediği filmdir.

Filmin Ödülleri

Sonbahar filmi, birçok ödül kazanmıştır. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • 2005 Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Film Ödülü
  • 2005 İstanbul Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Film Ödülü
  • 2005 Ankara Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Film Ödülü
  • 2005 Adana Altın Koza Film Festivali’nde En İyi Film Ödülü

Filmin Eleştirileri

Sonbahar filmi, eleştirmenlerden olumlu eleştiriler almıştır. Eleştirmenler, filmin konusunu, oyunculuklarını ve yönetmenliğini övmüşlerdir. Bazı eleştirmenler ise, filmin fazla uzun olduğunu ve bazı sahnelerinin gereksiz olduğunu belirtmişlerdir.

Filmin Gişe Başarısı

Sonbahar filmi, gişede başarılı olmuştur. Film, Türkiye’de 2 milyon 500 bin kişi tarafından izlenmiştir. Filmin yurt dışı gişe hasılatı ise 1 milyon dolardır.

Filmin Faydalı Siteleri ve İlgili Dosyaları

  • Sonbahar filminin resmi web sitesi: http://www.sonbaharfilm.com
  • Sonbahar filminin IMDb sayfası: https://www.imdb.com/title/tt0416340/
  • Sonbahar filminin Rotten Tomatoes sayfası: https://www.rottentomatoes.com/m/sonbahar
  • Sonbahar filminin Metacritic sayfası: https://www.metacritic.com/movie/sonbahar
  • Sonbahar filminin fragmanı: https://www.youtube.com/watch?v=q123456789

Yayımlandı

kategorisi