Deepfake son günlerde teknoloji gündemine bomba gibi düştü. Ünlülerin gerçeğe çok benzeyen sahte videolarıyla adından söz ettiren bu teknoloji aslında Photoshop programıyla fotoğraflara yapılan gerçekçi fotomontaj işleminin aynısını bu defa videolara yapıyor.
Üstelik grafik-tasarımcı olmaya, teknik detaylarda uzman olmaya, güçlü bir bilgisayara sahip olmaya veya video işlemlerinde usta olmaya hiç gerek yok. Tüm bu işlemleri oldukça kolay bir şekilde yapabiliyorsunuz.
Deepfake programı makine öğrenme teknolojisini kullanıyor ve yapay zekayla bir insanın yüzünü başka bir insanın yüzüyle yer değiştirebiliyor.
Bu programı ne kadar çok video ile yada fotoğraf ile beslerseniz, sonuçlar o kadar gerçeğe yakın oluyor. Çünkü bu video ve fotoğraflardan öğrenerek kendini eğitiyor ve geliştiriyor. Zaten yapay zeka dediğimiz olay tam olarak budur.
Dolayısıyla elinizde birkaç resmi olan bir arkadaşınızın yada ünlü bir insanın yüzünü, başka bir videodaki kişinin yüzüyle yer değiştirebilirsiniz. Üstelik fotomontaj ile oluşturulan bu sahte videoyu sıradan insanlar anlayamaz.
Çünkü mimikleri ve deri rengini bile otomatik olarak ayarlamaktadır. Ayrıca programa eklediğiniz örnek fotoğraflarda mesela deride buruşukluk varsa bunu bile videodaki kişinin derisine aktarıyor ve ortaya çok gerçekçi bir video çıkıyor.
Deepfake sayesinde vefat etmiş ünlü oyuncuları oynatarak yeni sinema filmleri çekilebilir. Ayrıca seçim dönemlerinde siyasetçilerin sahte videoları oluşturularak onların oy kaybına uğramasına yol açabilir. Bu tarz videolar için en çok Github sitesinde yer alan faceswap-GAN adlı yazılım tercih ediliyor.
Bazı Profesyonel Deepfake Örnekleri
https://www.youtube.com/watch?v=AQvCmQFScMA
Önemli Not: Bu yazı Google Gemini yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur ve hatalı bilgiler içerebilir. Düzeltmek için iletişim sayfamızdaki formdan veya yine iletişim sayfamızda bulunan eposta adresi yoluyla bizimle iletişime geçebilirsiniz. Hata varsa hemen düzeltilmektedir.