Android Telefonda Antivirüs Programına Gerek Var Mı?

Acaba Android telefonlar gerçekten Google’ın iddia ettiği gibi güvenli mi? Android’li telefonlar ve tabletlerde antivirüs programı kullanmak şart mı? Yoksa kullanmasak da olur mu? İşte kesin yanıt…


Yıllardır insanlar antivirüs yazılımlarının kıymetini çok iyi biliyor ama artık zaman değişti ve artık bilgisayarda yapılan işlerin büyük bir kısmı telefonda da rahatlıkla yapılabiliyor.

Android virüsleri manşetleri süsleyince insanlar bir güvenlik yazılımı yüklemenin iyi bir fikir olduğunu düşünüyor. Kısacası Android daha popüler hale geldikçe, sanal korsanların da daha çok hedefi haline geliyor. Ama gerçekten cihazın kaynaklarını ve şarjını tüketen yada ikide bir uyarı mesajı veren bir antivirüs uygulaması zorunlu mu?

İşin doğrusunu söylemek gerekirse, pek çok durumda Android telefonlarda ve tabletlerde antivirüs programına gerek yoktur.

Çünkü Android virüsleri sandığınız kadar yaygın değil ve telefonun çalınma riski virüs bulaşma riskinden çok daha fazladır. Fakat yine de Android virüslerinin bir efsane olmadığını yani gerçekte var olduğunu belirtelim.
Bilinen Android virüslerinin büyük bir çoğunluğu şaibeli yani şüpheli uygulamaların arka planına gizlenir ve bu uygulamalar Google Play mağazasında olmaz, olsa bile çok zaman geçmeden anlaşılır ve silinir. Zaten varsayılan olarak Android cihazı sizin başka Android uygulama mağazası dışındaki başka kaynaklardan uygulama yüklemenize izin vermiyor. Dolayısıyla kazayla virüslü bir uygulama yükleme şansınız yok.

Tehlikeli bir uygulamanın Google Play uygulama mağazasına sızdığını yani bir şekilde girdiğini düşünelim. Google hızlı bir şekilde bu uygulamayı tespit eder, uygulama mağazasından siler ve cihazınızdan hemen kaldırır. Fakat bazen de bu virüslü uygulamalar mağazadan silinmesine rağmen, daha sonra başka bir uygulamayla başka bir isim altında yeniden telefonunuza sızabilir.

Eğer Google Play mağazası dışında başka yerlerden APK dosyası şeklinde uygulamalar yüklüyorsanız, o zaman kendinizi güvene almak için bir Android antivirüs uygulaması yüklemeniz iyi olur. Şahsen Bitdefender uygulamasını tavsiye ediyorum.

Bu tarz uygulamaların genel sorunu ise yanlış tespitlerde bulunması yani zararsız şeyler ile ilgili bile uyarı vermesi hatta gereksiz yere engelleme ve silmeler yapmasıdır. Bu gibi durumlarda diğer önlemleri almak cihazı virüslerden korumak için daha uygun olur.

Bu önlemler arasında herhangi bir uygulamaya izin vermeden bu izinlerin neler olduğunu dikkatlice okumaktan, Android cihazının yazılımını güncel tutmaya ve kopyalanmış uygulamalardan uzak durmaya kadar pek çok şeyi sayabiliriz.

Ne yazık ki, Android cihazını güncellemek bile güncel olduğu anlamına gelmez. Güvenlik araştırmaları laboratuvarlarının yayınladığı sonuçlara göre bazı büyük markalar cihazınızı güncelledik ve önemli yamalar yükledik dese bile, aslında sizi kandırıyor.

Şüpheli bir e-posta içindeki dosyaya sakın tıklamayın. Aynı şekilde Facebook Messenger yada WhatsApp üzerinden gelen ve kimden geldiği belli olmayan yada şüpheli olan bir dosyaya da tıklamayın. Genellikle bu tip dosyalar bilgisayarınıza sızmak için bir yemdir fakat cihazınıza bir virüs yüklediği anlamına da gelmez. Yalnızca kredi kartı şifrenizi falan çalmakla yetinebilir.

Eğer Facebook yada e-posta hesabınızdan başkalarına sizden habersiz olarak bu tarz mesajlar gönderildiğini tespit ederseniz, hemen şifrenizi değiştirin ve mesajın gittiği kişileri uyarın.

Telefonunuzun yada tabletinizin tuhaf davranışlar içinde olduğunu varsayalım ve zararlı yazılımın bulaştığına inanmak için ortada hiçbir mantıklı sebep olmasın. Bu gibi durumlarda cihazı fabrika ayarlarına geri döndürmek yani sıfırlamak en etkili çözüm yöntemidir. Tabii sıfırlamadan önce yedek alınması veri kaybını önler.

Pek çok durumda kullanıcılar tarayıcıda şüpheli pop-up reklamlar gördüğünü rapor ediyor yada ana sayfası başka bir siteye yönlendiriliyor. Bu gibi durumlarda ise yapılacak en iyi şey Ayarlar > Uygulamalar > Chrome > Depolama yolunu izleyerek tarayıcının ön belleğini boşaltmak yani temizlemektir.

Şüpheli Android antivirüs uygulamalarından uzak durun

Geçen yıl Loapi trojan adlı bir virüs kendisini bir antivirüs uygulamasında gizleyerek yayılmıştı. Üstelik bu virüs, cihaza aşırı yük bindirerek bataryanın çok fazla ısınmasına ve cihazı yok etmesine yol açıyordu. Ayrıca sizi ücretli servislere gizlice kaydediyordu yani paranızı çalıyordu. Hatta sizin adınıza sms mesajları yolluyordu. Cihazınız sizden izinsiz olarak veri madenciliğinde kullanılıyordu. Sizi koruyacağını düşündüğünüz bir uygulamanın cihaza virüs yüklemesi gerçekten dehşet verici.

Siz bu virüslü uygulamayı kaldırmak istediğinizde ise ekranı karartıyor ve pencereyi kapatarak size engel oluyordu. Hatta kendisini tespit edip engelleyebilecek diğer antivirüs uygulamanız varsa, bunu kaldırmanız için size uyarı veriyordu.

Cihazınızı Loapi virüsünden korumak için bir antivirüs uygulamanıza gerek yok. Fakat böyle bir uygulama yüklerseniz size Laopi virüsünün cihaza bulaştığını haber verebilir. Almanız gereken diğer bir önlem ise, cihazın bilinmeyen kaynaklardan uygulama yüklemesine izin vermemek yani bu özelliği kapatmak. Tabii ki Android işletim sistemini her zaman güncel tutmanız da şart.


Yayımlandı

kategorisi