Web sitesi nasıl kurulur resimli anlatım

Website yapımı ile ilgili kısaca yapılması gerekenleri özetlemek istiyorum.

Bu sayfada uzun uzun site kurmanın ayrıntılarını anlatmak yerine, website nasıl yapılır diye merak edenler için kısa ve öz bir şekilde gerekenleri anlatacağım.

Öncelikle websiteniz için bir alan adı satın almalısınız. Diğer ismi domain olan alan isminizi alırken genellikle .com yada .net uzantılı olması daha iyidir. Ayrıca alan isimlerinin çok uzun olmaması önemlidir. Mümkünse hem olabildiğince kısa olsun hem de anlamlı bir şey olsun. En azından akılda kalıcı olsun.

Alan isminizi yerli ve yabancı siteler üzerinden satın alabilirsiniz. Ben yabancı olarak Godaddy.com sitesini öneriyorum, yerli olarak ise isimtescil.com sitesini öneriyorum.

Örneğin Godaddy sitesinin anasayfası aşağıda görülmektedir. Buradan önce aklınıza gelen bir alan adını yazın ve aratarak sorgulayın. Eğer başka biri sizden önce satın almamış ise siteye üye olarak satın alabilirsiniz. Fakat pek çok kez deneme yapmanız gerekebilir. Çünkü güzel ve anlamlı alan isimlerinin çoğu başkaları tarafından satın alınmış. Biraz yaratıcı olmanız gerekiyor. Bu site dünyanın en ünlü sitelerinden biridir ve güvenilirdir. İnternetten Godaddy indirim kuponu aratarak ucuza bile satın alabilirsiniz.

2016-06-04_00-13-28

Alan adını aldıktan sonra bir sunucu kiralamanız gerekiyor. Bu sunucuda sitenizi kuracaksınız ve insanlar bu sunucu üzerinde sitenizi görüntüleyecek.

Sunucu kiralamak için yine Godaddy sitesini kullanabilirsiniz. İlk yıl için büyük indirimler sunmaktadır. Türkiye’den ise İdeal Hosting veya Aysima sitelerinden sunucu satın alabilirsiniz. Uygun ve kampanyalı paketleri bulunmaktadır.

Sunucu işini de hallettikten sonra sıra websiteniz için platform bulmaya geldi. Yani sitenizin scriptini seçeceksiniz. İnternetten hazır olarak satılan ücretli PHP scriptleri satın alabilirsiniz. Fakat bence para ödemeye hiç gerek yok. Dünyanın en çok tercih edilen website platformu WordPress sistemidir ve tamamen ücretsizdir.

WordPress’i buradan indirebilirsiniz.

WordPress’i sunucuya nasıl kuracağım diye merak ediyorsanız, resimli olarak anlatılan bu konuya bakabilirsiniz.

WordPress’i kurduktan sonra WordPress’te yeni bir  yazı nasıl yazılır ve yayınlanır öğrenmek istiyorsanız bu konuya bakabilirsiniz.

WordPress için ücretli ve ücretsiz harika temalar mevcut. İnternetten aratarak tam istediğiniz gibi bir görünüme yani tasarıma sahip bir WordPress teması bulabilir ve tek tıkla bu temayı yükleyerek kullanmaya başlayabilirsiniz. Üstelik WordPress için binlerce ücretsiz eklenti mevcut. İnternetten aratarak her türlü ihtiyacınızı karşılayan bir eklenti bulabilirsiniz.

Yeni sayfalar yazıp yayınladıktan sonra Google arama motoru bir hafta içinde bazen birkaç günde sitenizi otomatik olarak bulup indeksler ve arama sonuçlarında çıkmaya başlar.

Fakat Google benim sitemi hemen bulsun istiyorsanız, öncelikle sitenizi Google dizinine eklemelisiniz. Buraya tıklayarak gerçekleştirebilirsiniz.

Ayrıca Google Website Yönetici Araçları‘na sitenizi mülk olarak ekleyip hem gelen ziyaretçileri günlük olarak görebilir, hem Google’dan hangi kelimeleri yazıp geldiklerine bakabilir hem de sitenizdeki muhtemel problemleri görebilirsiniz.

Her şeyi hallettikten sonra şimdi sıra sitenize hit çekmeye geldi. Bunun için insanların arayabileceği ve gerçekten işlerine yarayan yani onlar için faydalı olacak orijinal yazılar yazmanız gerekiyor. Sakın ola başka sitelerdeki yazıların aynısını kopyalamayın yoksa Google cezayı keser ve siteyi kaybedebilirsiniz. Fakat başkalarının konularını derleyip değiştirerek yayınlayabilirsiniz. Hatta ülkemizde neredeyse herkes bunu yapıyor.

Google’da birinci sayfada nasıl çıkarım diye merak ediyorsanız bu konuyu okuyabilirsiniz.

İşte söz verdiğim gibi kısa ve öz biçimde websitesi nasıl kurulur açıkladım. Sorularınız varsa cevaplayabilirim.


Yayımlandı

kategorisi