Istanbulda Sandıklar Kaçta Açılıyor

İstanbul’da Sandıklar Kaçta Açılıyor?

İstanbul, Türkiye’nin en kalabalık ve en önemli illerinden biridir. Bu nedenle, İstanbul’daki seçimlerde sandıklara katılım oranı da oldukça yüksektir. 2019 yerel seçimlerinde İstanbul’da sandık başına giden seçmen oranı %87,3’tü. Bu da, İstanbul’daki sandıklarda oy kullanmanın ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

İstanbul’da sandıklar kaçta açılıyor?

Bu sorunun cevabı, seçime göre değişmektedir. 2023 yılında yapılan Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimleri ile 2019 yılında yapılan 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde İstanbul’daki sandıklar saat 08.00’de açılmıştır.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından yapılan açıklamaya göre, 2023 yılında yapılacak olan tüm seçimlerde sandıklar saat 08.00’de açılacak. Bu nedenle, İstanbul’da 2023 yılında yapılacak olan herhangi bir seçimde sandıklar saat 08.00’de açılacaktır.

İstanbul’da sandıklar kaçta kapanıyor?

İstanbul’daki sandıklar, saat 17.00’de kapanmaktadır. Bu süre, Türkiye genelindeki tüm sandıklar için geçerlidir.

Oy verme saatinden önce sandıklar açılamaz

Oy verme saatinden önce sandıklar açılması, seçim kanununa aykırıdır. Bu nedenle, sandık görevlileri, oy verme saatinden önce sandıklara müdahale edemezler.

Oy verme saati bittiği halde sandıklarda oy verenler ne olacak?

Oy verme saati bittiği halde sandıklarda oy verenler, sandık kurulu başkanı tarafından sayıldıktan ve kimlikleri alındıktan sonra sırayla oylarını kullanabileceklerdir.

İstanbul’da sandıklar nerede?

İstanbul’daki sandıklar, her mahallede bulunan muhtarlık binalarında bulunmaktadır. Seçmenler, seçmen kütüklerinde kayıtlı oldukları mahallenin muhtarlığına giderek sandıklara ulaşabilirler.

İstanbul’da sandıklar nasıl bulunur?

İstanbul’da sandıklara ulaşmak için, seçmen kütüğünde kayıtlı olduğunuz mahallenin muhtarlığına gidebilirsiniz. Muhtarlıklar, seçmenlere sandık yerlerini gösteren listeler vermektedir.

Ayrıca, Yüksek Seçim Kurulu (YSK)’nun internet sitesi üzerinden de sandık yerlerini sorgulayabilirsiniz. YSK’nın internet sitesinde, seçmen kütüğünde kayıtlı olduğunuz il, ilçe ve mahalle bilgilerini girerek sandık yerinizi öğrenebilirsiniz.

İstanbul’da sandıklarda oy kullanmanın kuralları

İstanbul’da sandıklarda oy kullanmak için, seçmen kütüğünde kayıtlı olmanız gerekmektedir. Seçmen kütüğünde kayıtlı olduğunuzdan emin olmak için, seçmen bilginizi kontrol edebilirsiniz.

Oy kullanmak için yanınızda kimliğinizin olması gerekmektedir. Kimliğinizi unutursanız, seçmen bilginizi gösteren belge ile de oy kullanabilirsiniz.

Oy kullanmak için, sandık kurulu başkanına kimliğinizi göstererek seçmen listesinde adınızın ve soyadınızın bulunduğundan emin olun.

Adınız ve soyadınız seçmen listesinde varsa, sandık kurulu başkanı tarafından size bir oy pusulası verilecektir.

Oy pusulasında, seçime katılan adayların fotoğrafları ve adları bulunmaktadır. Oy pusulasında, tercih ettiğiniz adayın fotoğrafının yanındaki kutuyu işaretleyin.

Oy pusulasını, sandık kurulu başkanının önünde bulunan sandığa atın.

Oy kullanma işleminiz tamamlandıktan sonra, sandık kurulu başkanı tarafından imzanızı atmanız istenecektir.

İstanbul’da sandıklarda oy kullanmanın önemi

İstanbul, Türkiye’nin en önemli illerinden biridir. Bu nedenle, İstanbul’daki seçim sonuçları, Türkiye’nin genel siyasi gidişatını etkilemektedir.

İstanbul’da sandıklarda oy kullanmak, demokrasinin ve halkın sesinin temsiliyetinin bir gereğidir. Bu nedenle, İstanbul’da yaşayan tüm vatandaşların, seçimlerde sandıklara giderek oylarını kullanmaları büyük önem taşımaktadır.


Yayımlandı

kategorisi