Cezaevi Yemek Parası Sorgulama

Cezaevi Yemek Parası Sorgulama

Türkiye’de cezaevlerinde bulunan hükümlü ve tutuklular için günlük yemek bedeli, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmektedir. Bu bedel, hükümlünün yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna ve ceza infaz kurumunun bulunduğu bölgeye göre değişiklik göstermektedir.

Cezaevi yemek parası, her 6 ayda bir tahakkuk ettirilir. Tahakkuk edilen bedel, hükümlüye tebliğ edilir. Ödeme süresi, tebliğ tarihinden itibaren 30 gündür. Bu süre içerisinde ödeme yapılmazsa, hükümlü hakkında icra takibi başlatılır.

Cezaevi yemek parası sorgulama işlemi, e-Devlet Kapısı üzerinden yapılabilmektedir. Bunun için öncelikle e-Devlet’e giriş yapılması gerekmektedir. Ardından, arama kutucuğuna “Cezaevi Yemek Parası Sorgulama” yazılarak sorgulama işlemi başlatılır.

Sorgulama işlemi sonrasında, hükümlünün adı, soyadı, TC kimlik numarası, ceza infaz kurumu adı, tahakkuk edilen yemek parası tutarı ve ödeme süresi gibi bilgiler görüntülenir.

Cezaevi Yemek Parası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Cezaevi yemek parası sorgulama işlemi, e-Devlet Kapısı üzerinden aşağıdaki adımlar takip edilerek yapılabilir:

  1. e-Devlet Kapısı’na giriş yapın.
  2. Arama kutucuğuna “Cezaevi Yemek Parası Sorgulama” yazın.
  3. Sorgulama işlemini başlatın.
  4. Sorgulama sonucunda görüntülenen bilgilerden, ihtiyacınız olan bilgileri edinin.

Cezaevi Yemek Parası Nasıl Ödenir?

Cezaevi yemek parası, aşağıdaki yöntemlerden biri kullanılarak ödenebilir:

  • Banka veya PTT şubelerinden
  • İnternet bankacılığından
  • Mobil bankacılıktan
  • Anlaşmalı ödeme noktalarından

Banka veya PTT şubelerinden ödeme yapmak için, hükümlünün TC kimlik numarası ve tahakkuk edilen yemek parası tutarı ile birlikte ilgili banka veya PTT şubesine gidilmesi gerekmektedir.

İnternet bankacılığından veya mobil bankacılıktan ödeme yapmak için, hükümlünün TC kimlik numarası ve tahakkuk edilen yemek parası tutarı ile birlikte ilgili bankanın internet bankacılığı veya mobil bankacılık uygulamasına giriş yapılması gerekmektedir.

Anlaşmalı ödeme noktalarından ödeme yapmak için, hükümlünün TC kimlik numarası ve tahakkuk edilen yemek parası tutarı ile birlikte ilgili ödeme noktasına gidilmesi gerekmektedir.

Cezaevi Yemek Parası Ödeme Süresi

Cezaevi yemek parası ödeme süresi, tebliğ tarihinden itibaren 30 gündür. Bu süre içerisinde ödeme yapılmazsa, hükümlü hakkında icra takibi başlatılır.

Cezaevi Yemek Parası Ödeme Emri

Ödeme süresi içerisinde ödeme yapılmayan hükümlüler hakkında, ceza infaz kurumu tarafından ödeme emri düzenlenir. Ödeme emri, hükümlünün ikametgah adresinin bulunduğu belediye veya kaymakamlığa gönderilir.

Ödeme emri, hükümlüye tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi gerekmektedir. Bu süre içerisinde ödeme yapılmazsa, hükümlünün mal varlığına haciz konulur.

Cezaevi Yemek Parası Ödeme Emrine İtiraz

Ödeme emrine itiraz etmek isteyen hükümlüler, ödeme emrinin tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde, ceza infaz kurumuna dilekçe ile başvurabilirler.

Dilekçede, ödeme emrine itiraz gerekçeleri belirtilmelidir. İtirazın kabul edilmesi halinde, ödeme emri iptal edilir.

Cezaevi Yemek Parası Ödeme Emrine Karşı Dava Açma

Ödeme emrine karşı dava açmak isteyen hükümlüler, ödeme emrinin tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde, icra mahkemesine dava açabilirler.

Dava dilekçesinde, ödeme emrine karşı itiraz gerekçeleri belirtilmelidir. Davanın kabul edilmesi halinde, ödeme emri iptal edilir.

Cezaevi Yemek Parası Ödenmezse Ne Olur?

Cezaevi yemek parası ödeme süresi içerisinde ödenmezse, hükümlü hakkında aşağıdaki işlemler yapılır:

  • Hükümlünün mal varlığına haciz konulur.
  • Hükümlünün adli sicil kaydına “Cezaevi Yemek Parası Ödeme Emrine İtiraz Etme” kaydı işlenir.
  • Hükümlünün tahliye edilmesinden sonra, ödenmeyen yemek parası tutarı tahsil edilir.

**Cezaevi Yemek


Yayımlandı

kategorisi