Marketten satın aldığımız koli yumurtayı yıkamamız gerekir mi? Acaba dolaba koymadan önce mi, yoksa koyduktan sonra ve pişirmeden hemen önce mi yıkamalıyız? Yumurta ne zaman ve hangi şartlarda yıkanır yada hangi yumurtaları yıkamamız gerekiyor?
Yumurtayı yıkamak daha sağlıklı yapar mı, kirli yumurtanın zararları var mı? İşte bu ve benzeri soruların cevapları…
Yumurtaların yıkanması ile tüketiciye tertemiz ve gayet güzel görünümlü yumurta sunulması mümkün olur. Keza yıkama işlemi ile bakteriyel bulaşmanın kabuk gözenekleri vasıtasıyla içeri nüfus etmesinin önlenmesi amaçlanır. Standartlara göre, yıkama suyuna ilave edilen deterjanlı mikrop öldürücü bileşiklerle, kabuktaki bakteriler %99.9 oranında azaltılmaktadır.
Çok kirli yumurtalar, kırılacağı zaman yıkanmalıdır. Çatlak yumurtalar yıkanmamalıdır. Çünkü yıkama ile meydana gelecek zarar, yıkamamaya nazaran çok daha büyüktür. Bu yumurtaların yıkanması halinde yıkama suyu vasıtasıyla yumurta içine hızlı bir bakteriyel bulaşma olacaktır.
Yıkama işlemi sırasında, gerek kabuk gözenekleri gerekse yumurta kapsamının genişleme ve büzülmesi, problemlere neden olabilir. Soğuk yumurtalar sıcak su ile temas ettiklerinde çok hızlı bir genişleme veya hacim büyümesi meydana gelecek ve kabukta çatlamalar (genleşme çatlaklıkları) olacaktır. Öte yandan sıcak suda yıkanan ve sonra soğuk suya daldırılarak durulanan yumurtaların iç kapsamları büzüşecek ve gözenekler vasıtasıyla kabuk yüzeyindeki bakteriler içeriye çekilebilecektir.
Yıkama suyunun sıcaklığı çok önemlidir. Yıkamada kullanılan suyun sıcaklığı, yumurtaların sıcaklığından daha soğuk bir su olursa, yumurta içinde bir vakum veya negatif bir basınç oluşması sonucu kirli yıkama suyunun kabuk gözenekleri vasıtasıyla yumurta içerisine geçerek yumurta iç kapsamının bakterilerle bulaşmasına neden olacaktır. Yıkama suyu, yumurtaların sıcaklığından daha fazla olduğunda yumurta içinde pozitif bir basınç meydana gelerek, kirli yıkama suyunun gözenekler vasıtasıyla yumurta içine nüfus etmesini önliyecek şekilde yumurtanın iç kapsamı genişliyecektir. Bunun için yıkama sırasında yumurta içerisinde vakum oluşmasını önlemek, böylece pislik ve bakterilerin kabuk yüzeyinden içeriye sızmasını önlemek için yıkama suyunun sıcaklığı, yumurta sıcaklığından. 10-22 C daha sıcak olmalıdır. Sıcaklık farkı çok olursa termal çatlaklıklarım oranında artış görülecektir. Yeterli temizleme işlemi için asgari 35 C su sıcaklığına ihtiyaç duyulmaktadır. 43.3-51.7 C arası da emniyetli yıkama sıcaklığı olarak kabul edilmektedir. Böylece yıkama suyunun sııcaklığı ayarlanarak hem bakteriyel bulaşmanın hem de kabuk kırılmalarının minimuma indirilmesine çalışılır.
Pişirmeden önce yıkayın
Yumurtalarınızı buzdolabına yerleştirirken, muhakkak yumurtalık bölümüne şeffaf eldivenle direkt tene temas etmeden ve yıkamadan koyunuz. Tavuğun dışkısındaki mikroplar ve kuş gribi gibi virüs tehlikesi için bu detaya dikkat etmeniz gerekir. Yumurtayı pişirmeden önce yıkamalısınız. Yumurta pişirilince kuş gribi etmeninin ortadan kalktığını söylemek de yerinde olacaktır. Sonuçta güzel, iyi saklanmış, pişirmeden önce yıkanmış ve katı pişen yumurtayı yediğinizde, sağlığa katkısı yüksek düzeyde olan formunu yakalamış olursunuz.
Hangi yumurtalar yıkanmalı ve ne zaman hangi şartlarda yada nasıl yıkanmalı sorusunun cevabını öğrenmiş olduk. Günlük tüketilen en önemli besin maddelerinden biri olan yumurtadan ihtiyacımız olan ciddi vitamin ve mineralleri almak fakat bu sırada mikrop kapmamak için yumurtayı yıkama olayına dikkat etmemiz gerekiyor…