Araç Plaka Km Sorgulama

Araç Plaka KM Sorgulama

Araç plaka KM sorgulama, bir aracın kaç kilometre yol kat ettiğini öğrenmek için kullanılan bir işlemdir. Bu işlem, aracın kilometresinin doğruluğunu kontrol etmek, aracın değerini belirlemek veya araç satın almadan önce aracın durumunu değerlendirmek için kullanılabilir.

Türkiye’de Araç Plaka KM Sorgulama Yöntemleri

Türkiye’de araç plaka KM sorgulama işlemini yapabileceğiniz birkaç farklı yöntem vardır. Bu yöntemler şunlardır:

  • TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonları
  • e-Devlet Kapısı
  • PTT İnternet Bankacılığı
  • HGS Mobil Uygulaması
  • 5664 SMS Servisi

TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonları

Türkiye’de araç plaka KM sorgulamanın en yaygın yolu, TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarına gitmektir. TÜVTÜRK’ün internet sitesinden veya mobil uygulamasından randevu alarak, araç muayene sırasında aracınızın kilometresini öğrenebilirsiniz.

e-Devlet Kapısı

e-Devlet Kapısı üzerinden de araç plaka KM sorgulama işlemini yapabilirsiniz. Bunun için e-Devlet’e giriş yaptıktan sonra “Araç Sorgulama” menüsünden “Araç Plaka Bilgileri Sorgulama” seçeneğini seçmeniz gerekir. Bu seçeneği seçtikten sonra, aracınızın plaka numarasını ve ruhsat seri numarasını girmeniz gerekir. Sorgulama sonucunda, aracınızın kilometresi ve diğer bazı bilgileri görüntüleyebilirsiniz.

PTT İnternet Bankacılığı

PTT İnternet Bankacılığı üzerinden de araç plaka KM sorgulama işlemini yapabilirsiniz. Bunun için PTT İnternet Bankacılığı’na giriş yaptıktan sonra “Araç Sorgulama” menüsünden “Araç Plaka Bilgileri Sorgulama” seçeneğini seçmeniz gerekir. Bu seçeneği seçtikten sonra, aracınızın plaka numarasını girmeniz gerekir. Sorgulama sonucunda, aracınızın kilometresi ve diğer bazı bilgileri görüntüleyebilirsiniz.

HGS Mobil Uygulaması

HGS Mobil Uygulaması üzerinden de araç plaka KM sorgulama işlemini yapabilirsiniz. Bunun için HGS Mobil Uygulamasını akıllı telefonunuza indirdikten sonra, uygulamaya giriş yapmanız gerekir. Giriş yaptıktan sonra, “Araç Sorgulama” menüsünden “Araç Plaka Bilgileri Sorgulama” seçeneğini seçmeniz gerekir. Bu seçeneği seçtikten sonra, aracınızın plaka numarasını girmeniz gerekir. Sorgulama sonucunda, aracınızın kilometresi ve diğer bazı bilgileri görüntüleyebilirsiniz.

5664 SMS Servisi

5664 SMS Servisi üzerinden de araç plaka KM sorgulama işlemini yapabilirsiniz. Bunun için, cep telefonunuzdan 5664’e “ARAÇ” yazıp, boşluk bırakıp, aracınızın plaka numarasını yazarak göndermeniz gerekir. Örneğin, aracınızın plaka numarası “34ABC123” ise, cep telefonunuzdan 5664’e “ARAÇ 34ABC123” yazıp göndermeniz gerekir. Sorgulama sonucunda, aracınızın kilometresi ve diğer bazı bilgileri SMS olarak telefonunuza gönderilecektir.

Araç Plaka KM Sorgulama Ücreti

TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarında, araç plaka KM sorgulama işlemi ücretsizdir. e-Devlet Kapısı, PTT İnternet Bankacılığı ve HGS Mobil Uygulaması üzerinden yapılan araç plaka KM sorgulama işlemleri de ücretsizdir. 5664 SMS Servisi üzerinden yapılan araç plaka KM sorgulama işlemi ise ücretlidir. Bu işlemin ücreti, 2023 yılı için 2,40 TL’dir.

Araç Plaka KM Sorgulama Sonuçlarının Güvenilirliği

TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarında yapılan araç plaka KM sorgulama işlemlerinin sonuçları, en güvenilir sonuçlardır. Çünkü bu işlemler, aracın muayene sırasında yetkili kişiler tarafından gerçekleştirilir. e-Devlet Kapısı, PTT İnternet Bankacılığı ve HGS Mobil Uygulaması üzerinden yapılan araç plaka KM sorgulama işlemlerinin sonuçları da oldukça güvenilirdir. Çünkü bu işlemler, resmi kurumlar tarafından gerçekleştirilir. 5664 SMS Servisi üzerinden yapılan araç plaka KM sorgulama işlemlerinin sonuçları ise, biraz daha az güvenilirdir. Çünkü bu işlemler, özel kurumlar tarafından gerçekleştirilir.

Araç Plaka KM Sorgulama İşleminin Faydaları

Araç plaka KM sorgulama işleminin birçok faydası vardır. Bu faydalar şunlardır:

  • Aracın kilometresinin doğruluğunu kontrol etmek için kullanılabilir.
    *

Yayımlandı

kategorisi