Araç Sigorta Borcu Sorgulama

Araç Sigorta Borcu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Türkiye’de trafikte seyreden tüm araçların zorunlu olarak yaptırması gereken bir sigorta çeşidi olan trafik sigortası, araç sahiplerinin üçüncü şahıslara verebileceği maddi ve bedensel zararları karşılamayı amaçlamaktadır. Trafik sigortası yaptırmayan araç sahiplerine çeşitli cezalar uygulanmaktadır. Bu cezaların yanı sıra, trafik sigortası borcu bulunan araç sahipleri, araçlarını trafikten men ettirilme riski ile de karşı karşıya kalmaktadır.

Araç sigorta borcu sorgulama işlemi, araç sahiplerinin trafik sigortası poliçe bilgilerini ve borcunu öğrenmesi için yapabilecekleri bir işlemdir. Araç sigorta borcu sorgulama işlemini, internet üzerinden, telefonla veya e-Devlet üzerinden yapabilirsiniz.

İnternet Üzerinden Araç Sigorta Borcu Sorgulama

İnternet üzerinden araç sigorta borcu sorgulama işlemini, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) tarafından sunulan online servisleri kullanarak yapabilirsiniz. SBM’nin online servislerini kullanmak için, öncelikle SBM’nin web sitesine veya mobil uygulamasına giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş yaptıktan sonra, “Poliçe Sorgulamaları” sekmesine tıklayarak, “Trafik Sigortası Poliçe Bilgileri Sorgulama” seçeneğini seçiniz. Açılan sayfada, TC kimlik numaranızı ve plakanızı girdikten sonra, “Sorgula” butonuna tıklayınız. Sorgulama sonucunda, aracınıza ait trafik sigortası poliçe bilgilerini ve borcunu görebilirsiniz.

Telefonla Araç Sigorta Borcu Sorgulama

Telefonla araç sigorta borcu sorgulama işlemini, SBM’nin 0850 724 0 0 0 numaralı çağrı merkezini arayarak yapabilirsiniz. Çağrı merkezini aradıktan sonra, “Trafik Sigortası Poliçe Bilgileri Sorgulama” seçeneğini seçiniz. Müşteri temsilcisi, TC kimlik numaranızı ve plakanızı alarak, aracınıza ait trafik sigortası poliçe bilgilerini ve borcunu size verecektir.

e-Devlet Üzerinden Araç Sigorta Borcu Sorgulama

e-Devlet üzerinden araç sigorta borcu sorgulama işlemini, e-Devlet şifresi ve mobil imza gibi kimlik doğrulama yöntemlerini kullanarak yapabilirsiniz. e-Devlet’e giriş yaptıktan sonra, arama çubuğuna “Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama” yazınız ve çıkan sonuçtan “Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama” hizmetini seçiniz. Açılan sayfada, TC kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi girerek, “Sorgula” butonuna tıklayınız. Sorgulama sonucunda, aracınıza ait trafik sigortası poliçe bilgilerini ve borcunu görebilirsiniz.

Araç Sigorta Borcu Sorgulama Sonuçları

Araç sigorta borcu sorgulama işlemi sonucunda, aşağıdaki bilgileri görebilirsiniz:

  • Araç plakası
  • Araç sahibinin TC kimlik numarası
  • Sigorta şirketinin adı
  • Poliçe numarası
  • Poliçe başlangıç tarihi
  • Poliçe bitiş tarihi
  • Poliçe borcu

Araç sigorta borcu sorgulama sonucunda, aracınızın trafik sigortası poliçesinin olup olmadığını, poliçenin bitiş tarihini ve borcunu öğrenebilirsiniz. Poliçe borcunuzun olması durumunda, borcunuzu en kısa sürede ödeyerek, trafik sigortası yaptırmanız gerekmektedir.

Araç Sigorta Borcu Sorgulama Sonuçlarına İtiraz

Araç sigorta borcu sorgulama sonucunda, borcunuzun olması durumunda, borcunuza itiraz edebilirsiniz. Borcunuza itiraz etmek için, SBM’ye veya sigorta şirketine yazılı olarak başvurmanız gerekmektedir. İtiraz başvurunuzda, borcunuza itiraz nedeninizi ve talebinizi açıkça belirtmeniz gerekmektedir.

SBM, itirazınızı değerlendirerek, en geç 30 gün içinde size bir karar verecektir. SBM’nin vereceği karara, sigorta şirketine itiraz edebilirsiniz. Sigorta şirketi, itirazınızı değerlendirerek, en geç 30 gün içinde size bir karar verecektir.

Araç Sigorta Borcu Ne Zaman Sona Erer?

Araç sigorta borcunuz, trafik sigortası poliçeniz bitiş tarihine kadar devam eder. Poliçe bitiş tarihinden sonra, borcunuzu ödemediğiniz takdirde, trafik sigortası yaptıramazsınız ve aracınızı trafikten men ettirilebilirsiniz.


Yayımlandı

kategorisi