Karayolları Geçiş Ücreti Sorgulama

Karayolları Geçiş Ücreti Sorgulama Nasıl Yapılır?

Türkiye’de karayolları geçiş ücretleri, Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) tarafından belirlenmektedir. KGM, otoyollarda ve köprülerde kullanılan Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ve Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) ücretlerini, araç türü, aracın uzunluğu, geçiş yapılan güzergah ve geçiş saati gibi faktörlere göre belirlemektedir.

Karayolları geçiş ücretlerini sorgulama, KGM tarafından sunulan çeşitli yöntemlerle yapılabilmektedir. Bu yöntemler şunlardır:

  • KGM web sitesi üzerinden sorgulama
  • KGM mobil uygulaması üzerinden sorgulama
  • Alo 123 çağrı merkezi üzerinden sorgulama

KGM web sitesi üzerinden sorgulama

KGM web sitesi üzerinden geçiş ücreti sorgulama yapmak için, öncelikle KGM’nin resmi web sitesine (www.kgm.gov.tr) giriş yapmanız gerekmektedir. Ardından, ana sayfada yer alan “Otoyol ve Köprü Geçiş Ücretleri” sekmesine tıklayınız. Açılan sayfada, geçiş yapmak istediğiniz güzergahı seçerek, aracınızın türünü ve uzunluğunu giriniz. Ardından, “Hesapla” butonuna tıklayarak geçiş ücretini öğrenebilirsiniz.

KGM mobil uygulaması üzerinden sorgulama

KGM mobil uygulaması üzerinden geçiş ücreti sorgulama yapmak için, öncelikle KGM’nin mobil uygulamasını indirmeniz gerekmektedir. Ardından, uygulamayı açarak, “Otoyol Geçiş Ücretleri” sekmesine tıklayınız. Açılan sayfada, geçiş yapmak istediğiniz güzergahı seçerek, aracınızın türünü ve uzunluğunu giriniz. Ardından, “Hesapla” butonuna tıklayarak geçiş ücretini öğrenebilirsiniz.

Alo 123 çağrı merkezi üzerinden sorgulama

Alo 123 çağrı merkezi üzerinden geçiş ücreti sorgulama yapmak için, 0850 460 60 60 numaralı çağrı merkezini aramanız gerekmektedir. Aramanın ardından, operatöre geçiş yapmak istediğiniz güzergahı ve aracınızın türünü ve uzunluğunu söyleyiniz. Operatör, size geçiş ücretini söyleyecektir.

Geçiş ücreti sorgulamada dikkat edilmesi gerekenler

Karayolları geçiş ücreti sorgulama yaparken, aşağıdaki hususlara dikkat etmeniz gerekmektedir:

  • Geçiş yapmak istediğiniz güzergahı doğru seçtiğinizden emin olunuz.
  • Aracınızın türünü ve uzunluğunu doğru girdiğinizden emin olunuz.
  • Geçiş ücretleri, geçiş saatine göre değişkenlik gösterebilir. Geçiş ücretini hesaplarken, geçiş saatini de dikkate alınız.

Geçiş ücreti ihlalleri

HGS ve OGS ile geçiş yaptığınız otoyollarda, geçiş ücretini ödemeden geçmeniz durumunda, geçiş ihlali yapmış olursunuz. Geçiş ihlali yaptığınızda, geçiş yaptığınız güzergahın işletmecisi tarafından tarafınıza cezai işlem uygulanır. Bu cezai işlem, geçiş ücretinin 2 katına kadar çıkabilir.

Geçiş ihlali yaptığınızı düşünüyorsanız, geçiş yaptığınız güzergahın işletmecisine başvurarak, geçiş ihlali bilgilerinizi sorgulayabilirsiniz.

Geçiş ücreti şikayetleri

Karayolları geçiş ücretleri hakkında şikayetleriniz varsa, KGM’nin resmi web sitesinde yer alan “Şikayet Formu”nu doldurarak, şikayetinizi iletebilirsiniz. Şikayetiniz, KGM tarafından incelenerek, en kısa sürede sonuçlandırılacaktır.


Yayımlandı

kategorisi