Emniyet Ceza Sorgulama

Emniyet Ceza Sorgulama Nasıl Yapılır?

Emniyet ceza sorgulama, trafikte kural ihlali nedeniyle sürücülere veya araç sahiplerine yazılan cezaların sorgulanmasıdır. Bu sorgulama, cezanın ne kadar olduğunu ve hangi tarihte kesildiğini öğrenmek için yapılabilir. Ayrıca, cezanın henüz ödenip ödenmediğini de sorgulayabilirsiniz.

Emniyet ceza sorgulama işlemini, internet üzerinden veya PTT şubelerinden yapabilirsiniz.

İnternet Üzerinden Emniyet Ceza Sorgulama

İnternet üzerinden emniyet ceza sorgulama işlemini, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün (EGM) resmi internet sitesi üzerinden yapabilirsiniz. Bunun için, EGM’nin internet sitesine giriş yaptıktan sonra, “Emniyet Hizmetleri Bilgi Sistemi” (EHBS) sekmesine tıklayınız. Açılan sayfada, “Sürücü Belgesi ve Şahıslara Yazılan Ceza Sorgulama” seçeneğini seçiniz.

Bu seçeneğe tıkladıktan sonra, sorgulama yapmak istediğiniz kimlik bilgilerinizi giriniz. Kimlik bilgileriniz arasında, TCKN/VKN, T.C. kimlik numarası, sürücü belgesi numarası veya pasaport numarası yer almaktadır. Bu bilgileri girdikten sonra, “Sorgula” butonuna tıklayınız.

Sorgulama işleminin ardından, karşınıza çıkan sayfada, hakkınızda yazılan cezaların listesi gösterilecektir. Bu listede, cezanın tarih ve saati, cezanın miktarı, cezanın sebebi ve cezayı kesen trafik polisinin adı gibi bilgiler yer almaktadır.

PTT Şubeleri Üzerinden Emniyet Ceza Sorgulama

PTT şubelerinden emniyet ceza sorgulama işlemini yapmak için, PTT şubesine giderek, vezne görevlisine “Trafik Cezası Sorgulama” talebinde bulununuz. Vezneden aldığınız makbuzu, vezne görevlisine teslim ediniz. Veznede görevli, sizin adınıza sorgulama işlemini yapacaktır.

Sorgulama işleminin ardından, vezne görevlisi, size cezanın miktarını ve ödemek istediğiniz takdirde ödeme makbuzunu verecektir.

Emniyet Ceza Sorgulamada Dikkat Edilmesi Gerekenler

Emniyet ceza sorgulama işlemini yaparken, dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Bu hususlar şunlardır:

  • Sorgulama işlemini yaparken, doğru kimlik bilgilerinizi girdiğinizden emin olunuz. Aksi takdirde, başka bir kişinin cezalarını görebilirsiniz.
  • Sorgulama işlemini yaparken, internet bağlantınızın stabil olduğundan emin olunuz. Aksi takdirde, sorgulama işlemi başarısız olabilir.
  • PTT şubelerinden sorgulama işlemini yaparken, makbuzunuzu kaybetmeyiniz. Aksi takdirde, cezanızı ödemek için tekrar PTT şubesine gitmeniz gerekecektir.

Emniyet Ceza Ödeme

Emniyet cezanızı ödemek için, internet üzerinden veya PTT şubelerinden ödeme yapabilirsiniz.

İnternet Üzerinden Emniyet Ceza Ödeme

İnternet üzerinden emniyet ceza ödeme işlemini, EGM’nin resmi internet sitesi üzerinden yapabilirsiniz. Bunun için, EGM’nin internet sitesine giriş yaptıktan sonra, “Emniyet Hizmetleri Bilgi Sistemi” (EHBS) sekmesine tıklayınız. Açılan sayfada, “Sürücü Belgesi ve Şahıslara Yazılan Ceza Sorgulama” seçeneğini seçiniz.

Bu seçeneğe tıkladıktan sonra, sorgulama yapmak istediğiniz kimlik bilgilerinizi giriniz. Kimlik bilgileriniz arasında, TCKN/VKN, T.C. kimlik numarası, sürücü belgesi numarası veya pasaport numarası yer almaktadır. Bu bilgileri girdikten sonra, “Ödeme” butonuna tıklayınız.

Ödeme işleminin ardından, karşınıza çıkan sayfada, ödeme yapacağınız banka ve ödeme tutarı gösterilecektir. Ödeme yapmak istediğiniz bankayı seçtikten sonra, ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.

PTT Şubeleri Üzerinden Emniyet Ceza Ödeme

PTT şubelerinden emniyet ceza ödeme işlemini yapmak için, PTT şubesine giderek, vezne görevlisine “Trafik Cezası Ödeme” talebinde bulununuz. Vezneden aldığınız makbuzu, vezne görevlisine teslim ediniz. Veznede görevli, sizin adınıza ödeme işlemini yapacaktır.

Ödeme işleminin ardından, vezne görevlisi, size ödeme makbuzunu verecektir.

Emniyet Ceza İtiraz

Eğer hakkınızda yazılan bir cezaya itiraz etmek istiyorsanız, itiraz dilekçesi yazarak, cezayı kesen trafik polisinin bağlı olduğu Emniyet Müdürlüğü’ne veya Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’ne başvurabilirsiniz


Yayımlandı

kategorisi