Üstteki fotoğrafta 5 haftalık bir bebeğin anne karnındaki görüntüsü yer almaktadır.
Bu haftada gebelik artık kan testi ve idrar testiyle rahatlıkla tespit edilebiliyor. Yani evde yaptığınız gebelik testi pozitif çıktıysa, artık 5.haftada doktora gidip emin olmak için detaylı test yaptırabilirsiniz.
Hamileliğin 5.haftasında hem annede yaşanan değişiklikler hem de bebeğin yaşadığı değişiklikler için yazının devamını okuyabilirsiniz.
Kısaca 5 Haftalık Anne Vücudundaki Gelişmeler Nelerdir?
Her ne kadar dışarıdan hamile olduğunuz tam olarak belli olmasa da, 5. hafta itibari ile kendinizi hamile gibi hissetmeye başlarsınız. Öncesinde gebelik yaşadıysanız, karnınızın normalinden daha geniş görünmeye başladığını fark edersiniz. 14. haftaya kadar rahim pelvis kemiğinden çıkmayacaktır fakat birçok kadın hamileliklerinin ilk dönemlerinde karınlarında bir genleşme hissederler. Karnınız akşamları, sabahlara oranla daha fazla şişkin görünüyor olabilir.Birçok kadın bu şişkinliği adet dönemi öncesindeki şişkinlik ile karıştırır. Adet döneminizi birkaç gün geciktirdiyseniz gebelik testi alın. Hamileliğin ilk dönemlerinde bazı kadınlar bir takım komplikasyon yaşıyor olabilir. En tehlikeli komplikasyonlardan biri de yumurtanın rahim dışında döllenmesi sonucunda oluşan dış gebeliktir. Bu durum genellikle fallop tüplerinde oluşur ve eğer tanı saptanmadıysa, hayatı riske atan bir komplikasyon olabilir. Özellikle pelvik enflamasyon hastalığı geçirmiş kadınlarda komplikasyon yaşanma riski yüksektir.
Yoğun vajinal kanama, şiddetli karın ağrısı ve mide bulantısı belirtiler arasındadır. Bu belirtilerden bir çocuğunormal gebelik belirtilerine benzer. Eğer emin olamıyorsanız doktorunuzla görüşün. Doktorunuz hamileliğin normal bir şekilde ilerlediği konusunda sizi rahatlatabilircaktır.
Kısaca 5 Haftalık Anne Vücudundaki Değişimler Nelerdir
Hamileliğin 5. haftasında sabah rahatsızlıklarını hissetmeye başlıyor olabilirsiniz. Bazı kadınlar sık sık idrara çıkma ihtiyacı duyarken, bazı kadınlar ise göğüslerdeki büyümeyi (ve hassaslaşmayı) fark edeceklerdir. Sabah rahatsızlıkları (mide bulantısı) sadece sabahları yaşanmaz. Bazı kadınlar sabah rahatsızlıklarını hamileliğin tüm evrelerinde hisseder! Neyse ki bu çok sık yaşanan bir durum değildir. Sabah rahatsızlıklarını hafifletmede bazı tüyolar uygulayabilirsiniz. Midenizi tutması açısından yatağınızın yanında tuzlu kraker ve maden suyu bulundurun. Sabah kalktığınızda ya da midenizin boş olduğu anlarda bunlardan azar azar atıştırın. Kendinizi her zamankinden daha iyi hissedeceksiniz!..
Not: Unutmayın ki Her Hamilelik Aynı olmamakla Birlikte Farklı Şekiller de Hamilelikler Geçire Bilirsiniz. Bu Yüzden Buradaki Bilgiler En Çok Görülen Gebelik Bilgileridir. Bebeğin Boyu ve kilosu Farklılık Göstere Bilir.
Önemli Uyarı: Bu sayfada siz değerli ziyaretçilerimiz için paylaştığımız bu makale tamamen bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbir durumda bir doktor tavsiyesinin yerini tutmaz, tutamaz. Lütfen sağlığınız için gebelik sürecinde doktor kontrollerinizi aksatmayınız.
Önemli Not: Bu yazı Google Gemini yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur ve hatalı bilgiler içerebilir. Düzeltmek için iletişim sayfamızdaki formdan veya yine iletişim sayfamızda bulunan eposta adresi yoluyla bizimle iletişime geçebilirsiniz. Hata varsa hemen düzeltilmektedir.